Stručnjakinja za sigurnost hrane Iva Dorić iz Hrvatske i Grk s talijanskom adresom Ermolaos Ververis, koji radi kao prehrambeni kemičar za Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA), udružili su snage kako bi poznatim europskim chefovima zapaprili dvoboj i u konačnici prosudili čije će jelo odnijeti pobjedu na temelju okusa, izgleda i nutritivne ravnoteže namirnica.

Na prvoj kulinarskoj jedinici našla se Finkinja Pipsa Hurmerinta, koja je svoj zanat izbrusila pripremajući šarolika, nordijska jela. Svako jelo bazira na zdravim namirnicama, pa njezini tanjuri nikada ne izgledaju dosadno. Na suprotnoj strani našao se Fabio Bernardino iz Portugala, čija kuhinja pršti od održivih recepata i zdravih namirnica, a cijela njegova filozofija temelji se na fleksitarijanskom načinu života.
Chefovi su morali raditi s namirnicama kojima nije lako rukovati Chefovi su morali raditi s namirnicama kojima nije lako rukovati (Foto: Getty Images)
Dvoje vrhunskih znalaca našlo se u nemilosti stručnjaka za sigurnost hrane koji su za njih izabrali namirnice. Ermolaos je odlučio Pipsi dati chia sjemenke i kvinoju, za koje smo gotovo svi čuli, no koje se još uvijek vode kao nova hrana na policama europskih trgovina, dok je Iva poput prave Hrvatice za Fabija odabrala ekstra djevičansko ulje. Ono se često koristi u kulinarstvu, posebice u mediteranskoj kuhinji, pa je Iva s nama podijelila savjet kako njime rukovati.

„Ono o čemu trebamo razmišljati kada kuhamo s maslinovim uljem jest da ga čuvamo u tamnoj boci. Trebamo ga čuvati zatvorenog i daleko od izvora topline“, rekla je Iva i dodala: „Maslinovo ulje ima puno klorofila koji je fotoosjetljiv, pa ako ga ostavimo blizu svjetla, ono će promijeniti svoj sastav i uništiti antioksidanse koji se u njemu nalaze.“
Tanjuri Pipse Hurmerinte i Fabia Bernardina Tanjuri Pipse Hurmerinte i Fabia Bernardina (Foto: PR)
Jaja koja mogu biti kontaminirana, delikatna burrata koje ne smije dugo stajati vani i smrznuti škampi koje treba postupno odlediti – sve te namirnice prava su gozba za bakterije koje nam kasnije mogu stvarati brojne probleme ako se o njima ne vodi briga.

„Ako su škampi zamrznuti, trebamo paziti da ih odledimo na pravi način. Najbolji način na koji ćemo to učiniti jest da ih stavimo u hladnjak. Znači, nekoliko sati prije negoli ćemo početi s kuhanjem izvadimo škampe iz zamrzivača i stavimo ih u hladnjak. Tako će se oni polako odlediti, što će smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom“, objasnila je Iva.
Jelo se ocjenjivalo na temelju okusa, izgleda i nutritivne ravnoteže namirnica Jelo se ocjenjivalo na temelju okusa, izgleda i nutritivne ravnoteže namirnica (Foto: PR)
Nakon što su stručnjaci odabrali svoje namirnice, kuhari su se bacili na posao kako bi od njih u sat vremena napravili ukusna, zdrava i prije svega sigurna jela. Tko je u tom kulinarskom okršaju dvaju majstora odnio pobjedu, pogledajte sami.

Science Cooks“ inspirira da se i sami okušamo u izradi nesvakidašnjih jela i isprobamo nove namirnice dok istovremeno pazimo na to da su spravljene na odgovarajući način. Ovaj zanimljivi kulinarski okršaj nastao je u suradnji s EFSA-om (European Food Safety Authority), agencijom koja se brine o tome da građani Europske unije bezbrižno uživaju u hrani koju svakodnevno konzumiraju.

Edukativna nota videa pobrinula se da počnemo razmišljati o hrani koju pripremamo, a više praktičnih i jednostavnih savjeta o tome kako se pravilno pobrinuti za namirnice i smanjiti bacanje hrane možemo pronaći na stranicama kampanje EU bira sigurnu hranu. Spomenuti savjeti pomažu nam da hrana na našim tanjurima bude sigurna za konzumaciju.
Pravilnim rukovođenjem namirnica, ljubav prema hrani podići ćemo na novu i sigurniju razinu Pravilnim rukovođenjem namirnica, ljubav prema hrani podići ćemo na novu i sigurniju razinu (Foto: Getty Images)
Uz pravilnu higijenu hrane, poznavanje oznaka na ambalaži i promišljanjem o iskoristivosti namirnica koje kupujemo, ljubav prema hrani podići ćemo na novu, sigurniju razinu. Uz novostečeno znanje i malo mašte kuhinja će postati mjesto kreiranja fenomenalnih jela, a guštanje u hrani ritual kojeg se nećemo tako lako odreći.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju