Želite li dobiti ukusne juneće ražnjiće s roštilja? Napravite dobru marinadu. Ili je to barem tajna peruanskih mesnih ražnjića poznatih pod imenom anticuchos de carne.
Anticuchosi su popularno ulično jelo koje se u ovoj južnoameričkoj državi priprema već više od pet stoljeća, a koje potječe s predjela istočnih Anda.
Nekada su se ražnjići pripremali od različitih namirnica – upotrebljavalo se čak i meso ljame, a danas je najzastupljenija junetina. Peruanski specijalitet su anticuchos de corazon koji se priprema od goveđih srca te poslužuju s kuhanim krumpirom.
Specifičan okus ovom jelu daje kombinacija octa i začina u kojem se meso marinira tijekom noći.
Točnije, glavni krivac je aji panca – aromantična peruanska papričica koja ima od 1000 do 1500 jedinica na Scovilleovoj skali, a koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama začina i na internetu.
Aji panca nije jako ljuta. Za usporedbu, jalapeno papričice imaju između 2000 i 8000 jedinica na Scovilleovoj skali.
Ako niste ljubitelji iznutrica, umjesto goveđih srca upotrijebite ramstek. Evo što trebate napraviti…
Sastojci za ražnjiće:
- 450 g junetine
- 3 žlice ulja
- 3 žlice paste aji panca
- 2 žlice alkoholnog octa
- 1 čajna žličica nasjeckanog češnjaka
- 1 čajna žličica sušenog origana
- ½ čajne žličice kumina uprahu
- prstohvat soli
Priprema ražnjića:
- Narežite junetinu na kocke veličine oko 4 centimetara.
- Češnjak narežite na manje komade, pomiješajte ga s octom, uljem, čili pastom, kuminom, originom i nešto soli.
- Uronite meso u dobivenu marinadu, pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak preko noći ili barem na tri do četiri sata.
- Kada ste spremni meso ispeći na roštilju, kockice junetine nabodite na štapiće za ražnjiće.
- Ispecite meso na uobičajeni način, preokrenite ih na drugu stranu po potrebi kako bi se ravnomjerno termički obradili.
- Poslužite ih tople s prilozima po želji. Dobar tek!
Nemojte ih ovako peći na roštilju: Najveća greška zbog koje nam ražnjići ispadaju loše +0