Prehrana u bivšoj Jugoslavniji, a pogotovo ona kontinentalna, bazirala se na mnoštvu ugljikohidrata i masnoća. Ne čudi stoga što je među popularnijim prilozima bila kalorijska bomba po imenu grenadir marš.
Riječ o kombinacija kuhanog krumpira, tjestenine, luka, slanine i začina koja se služila uz meso, iako je sama po sebi imala kalorijsku vrijednost kompletnog obroka. O tome se ionako nije puno razmišljalo u bivšoj državi.
S druge strane, riječ je o vrlo jednostavnom jelu, kojeg može napraviti i najveći amater u kuhinji u relativno kratkom vremenu. Također, za njega ne morate izdvojiti prevelike novce.
Prisjetili smo se recepta za grenadir marš kojeg smo jeli u djetinjstvu.
Sastojci za 4 do 6 osoba:
1 kg krumpira
400 grama sušenih makarona
1 luk
150 grama slanine
sol I papar po želji
svježi peršin
Priprema:
1. U kori skuhajte krumpir, a makarone ili neku drugu vrstu tjestenine termički obradite prema uputi na pakiranju.
2. Na tavi popržite komadiće slanine dok ne otpuste svoju masnoću. Ako na raspolaganju imate slaninu s malo masnoće, u tavu možete dodati i žlicu svinjske masti.
3. Iz tave izvadite slaninu, a na preostaloj masnoći popržite luk nasjeckan na komadiće.
4. Kad luk omekša u tavu dodajte kuhani krumpir nascjeckan na kockice i tjesteninu. Dobro sve zajedno promiješajte.
5. Vratite u tavu preprženu slaninu, posolite i poparite po želji, i na kraju dodaje sitno nasjeckan svježi peršin. Poslužite toplo. Dobar tek!