Kad vani zahladni, u potrazi smo za ukusnim jelima na žlicu koja će nas dubinski ugrijati. Variva i gulaši tada se nameću kao najbolje rješenje.
Ovotjedni jelovnik posvetili smo upravo ukusnim jelima na žlicu – svaki dan skuhajte jedan ili odaberite nekoliko njih koje ćete skuhati u većim količinama te podijeliti na nekoliko porcija tijekom tjedna.
Za #MeatlessMonday predlažemo fino varivo od leće i korjenastog povrća koje možete prilagođavati svojim željama, ali i sadržaju hladnjaka.
Osobama koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla svidjet će se i paste e ceci, odnosno gusto talijansko varivo od slanutka i tjestenine.
Ljubitelji mesa svakako moraju probati jelo koje kombinira piletinu i brokulu, kelj i mljevenu junetinu te krumpir i kobasice.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepta za sedam finih jela na žlicu u kojima ćemo uživati ovoga tjedna.
Varivo od zelene leće (Foto: Shutterstock)
Ponedjeljak, 16. 9. – Varivo od leće
Varivo od leće kuha se 40-ak minuta, a glavni je sastojak zelena leća, koja obiluje proteinima biljnog porijekla – u sto grama kuhane leće naći ćete oko devet grama bjelančevina. Koristite li crvenu leću umjesto zelene, vrijeme kuhanja variva možete prepoloviti. Imamo recept.
Utorak, 17. 9. – Varivo od piletine i brokule
Ugrijte se i okrijepite ukusnim varivom od piletine i brokule. Donosimo vam recept za fino varivo koje se može napraviti u vrlo kratkom vremenu.
Srijeda, 18. 9. – Varivo od krumpira i kobasica
Za pripremu finog variva ne treba vam mnogo vremena niti puno namirnica. Ovo varivo od kobasica i krumpira najbolji je dokaz. Lonac ukusnog jela na žlicu imat ćete nakon svega 20-ak minuta. Evo recepta.
Varivo od brokule i piletine (Foto: Shutterstock)
Četvrtak, 19. 9. – Varivo od kelja i mljevenog mesa
Varivo od kelja pravi je izbor za hladnije vrijeme. Obogatite ga komadićima krumpira i mljevenim mesom te pretvorite u ručak za pamćenje. Imamo recept!
Petak, 20. 9. – Varivo od slanutka i tjestenine
Tjestenina sa slanutkom ili pasta e ceci jedno je od najpoznatijih rimskih jela, koje se obično jede utorkom ili petkom u talijanskim kućanstvima. Budući da u njemu nema mesa niti namirnica životinjskog porijekla, osobito se preporučuje veganima i vegetarijancima. Evo što morate napraviti.
Varivo od krumpira i kobasica (Foto: Shutterstock)
Subota, 21. 9. – Varivo s govedinom
Varivo s govedinom odlična je ideja kada vam se jede nešto konkretno na žlicu. Najbolje od svega, jelo se kuha samo – stavite sastojke u lonac i pustite da se krčkaju na laganoj vatri. Imamo recept!
Nedjelja, 22. 9. – Gulaš od junetine i svinjetine
Bograč je tradicionalni mađarski gulaš koji ime duguje riječi za kotlić. Osmislili su ga pastiri koji bi krčkali ono čega bi se našlo: od mesa do masti i povrća, uz obvezan dodatak paprike.
Bograč se tradicionalno priprema na otvorenom u velikom kotlu, ali može i u loncu na štednjaku. Većina sastojaka varira, ali radi se od dosta mesa i više vrsta paprike. Imamo recept.
Bez puno nakuhavanja: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna gotovih za 30 minuta ili manje +1