Bograč je tradicionalni mađarski gulaš koji ime duguje riječi za kotlić. Osmislili su ga pastiri koji bi krčkali ono čega bi se našlo: od mesa do masti i povrća, uz obavezan dodatak paprike.

Bograč se tradicionalno priprema na otvorenom u velikom kotlu. Većina sastojaka varira od kuće do kuće, ali puno mesa (3 do 5 vrsta) i više vrsta paprike su glavna karakteristika jela.

Od kotla do kotla, naći ćete meso za gulaš, dimljeno meso, vratinu, rebra, kožu, kosti i papke. Neki Mađari ovo jelo vole pripremati tako da bude rjeđe, a drugi tvrde da mora biti gusto. Gustoću slobodno prilagodite vlastitom ukusu.

Sastojci za bograč:

  • 50 g svinjske masti
  • 150 g slanine
  • 300 g junetine
  • 300 g svinjetine
  • 150 ml suhog vina
  • 4-5 krumpira
  • 1 mrkva 
  • 2 paprike
  • 2 rajčice
  • 1-2 žlice paste od rajčice
  • 2 glavice luka
  • 1/2 žličice mljevene ljute paprike
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 žlica mljevene slatke paprika
  • sol papar

Priprema bograča:

  1. Svinjsku mast zagrijte u velikoj, dubokoj tavi ili loncu. Dodajte sjeckanu slaninu i popržite je.
  2. Zatim dodajte meso narezano na komade veličine zalogaja i popržite u tavi na masti dok ne porumeni sa svih strana.
  3. Dodajte i nasjeckani luk pa zatim mrkvu i krumpir narezan na kockice. Krumpir možete i skuhati posebno. Popržite miješajući pa dodajte narezanu rajčicu i papriku.
  4. Dodajte malo vode, pire od rajčice, vino i kuhajte sat i pol do dva. Dodajte ploške ljute papričice, dimljenu i običnu papriku, posolite i popaprite po ukusu.

Na kupanje u susjedstvo: Špiljski bazeni kakve nećete naći nigdje drugdje na svijetu Miskolctapolca - 3 Miskolctapolca - 2 Miskolctapolca - 1 +0 Miskolc

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju