Nomen est omen ne vrijedi u slučaju imena brojnih jela koje koristimo, pa tako francuska salata nema veze s Francuzima, mongolsko meso nije vidjelo Mongole, a niti kontroverzna pizza s ananasom nema veze s Havajima.
Također, popularni prženi krumpirići, odnosno french fries najprije su zacvrčali u Belgiji. Originalni belgijski recept se pod utjecajem Francuza proširio na većinu svijeta, i prilagodio lokalnim običajima i namirnicama. Niti slatko lisnato pecivo, poznato kao danish nije karakteristično za Dansku nego Austriju, a Danci su „prepisali“ recepte od austrijskih pekara i ostalo je povijest.
Francuska salata
Iako joj ime govori drukčije, francuska salata nikakve veze sa Francuzima. Salata koja se još naziva i Olivier nastala je u Rusiji ime duguje kuharu Lucienu Olivieru, koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. Ondje je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.
Tada je sadržavala brojne sastojke koji se danas više ne koriste: kavijar, teleći jezik, komadići jastoga i kapari su bili neki od sastojaka koji su se dodavali tada, a s vremenom su nestali jer su jednostavno previše skupi. Više o francuskoj salati doznajte ovdje.
Havajska pizza
Pizza s kriškama ananasa nema veze s Havajima - rodila se u Kanadi kada ju je 1962. godine složio grčki imigrant Sam Panopoulos u ontarijskom restoranu. Njegova pizza izazvala je čuđenje jer su klasični nadjevi uključivali kobasice, slaninu i gljive. No nekima se itekako svidjela slatko - slana i osvježavajuća kombinacija šunke i ananasa.
Razlog tome, nagađaju povjesničari gastronomije je fascinacija havajskom kulturom, a konzervirani ananas u to je vrijeme bio popularan. Između ostalog, brend ananasa koji je Panopoulos koristio zvala se "Hawaiian". Havajska pizza se iz Kanade proširila u Ameriku i s vremenom ju je upoznao cijeli svijet.
Mongolsko meso
Sjajni strijelci i osvajači na konjima imali su brojne vještine, ali nisu bili poznati po pripremi hrane na roštilju. Mongolsko meso, koje je doguralo do Europe i postalo popularno u azijskim restoranima i diljem Hrvatske nema veze s nomadima u nazivu jela.
1950-ih godina, kineski imigrant Nam Yip u Tajvanu je počeo peći meso na velikoj, ravnoj i vrućoj ploči. Kako su Mongoli obično kuhali na otvorenoj vatri, Yipa su inspirirali da jela nazove prema njima. Tražio je zvučno, uzbudljivo i egzotično ime koje će zapaliti ljude za njegovu hranu, a to se i dogodilo. No "mongolski roštilj" zapravo potječe iz Kine i Tajvana.
Krivo za ludilo, nasilje i halucinacije? Žestoko piće koje se pije u posebnim barovima