Čokoladni keksi s divnom hrskavom koricom i komadićima čokolade i još preliveni čistom čokoladom imaju ljekovitu moć, dokazano je - posebno kada su dani kratki i hladni.
Ovaj je recept toliko jednostavan da vam ništa ne može poći krivo. Dobit ćete savršene kekse svaki put, i to za jedva 35 minuta. Savršen recept za plan B kada eksperimentirate s nečim drugim za što niste sigurni da će uspjeti. Uz ovako svakodnevne sastojke i malo potrebnog vremena za pripremu, možete biti sigurni da ćete uvijek moći iznijeti savršen desert na stol.
Od količine sastojaka iz recepta dobit ćete 25 keksa, a možete eksperimentirati i smjesu obogatiti prženim orašastim plodovima ili suhim voćem koje volite.
Smjesu možete napraviti do 2 dana unaprijed i držati je u hladnjaku ili je zamrznuti do mjesec dana. Ako ste od onih koji vole imati konkretnu ponudu slatkoga za blagdane, znat ćete to iskoristiti. Pečene kekse možete čuvati do tri dana u limenoj ili plastičnoj posudi s poklopcem.
Sastojci za čokoladne kekse:
- 250 g maslaca, omekšalog
- 350 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 350 g brašna
- 3,5 čajne žličice praška za pecivo
- ¼ čajne žličice soli
- 100 g kakaa u prahu
- 200 g čokolade, narezane na komadiće + 400 g za preljev, po želji
Priprema čokoladnih keksa:
- Tucite maslac i šećer s prstohvatom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno i kakao u prahu i umiješajte ih u smjesu, a zatim umiješajte komadiće čokolade.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Za svaki keks izvadite dvije žlice smjese na papir za pečenje ili, ako ste smjesu držali u hladnjaku, napravite kuglice od dvije žlice smjese pa ih spljoštite u oblik keksića.
- Pecite 12-15 minuta dok keksi ne dobiju koricu. Poslužite tople ili hladne.
- Ako želite, kekse možete i preliti čokoladom. Na pari otopite čokoladu po želji i ostavite da se malo ohladi, a zatim pola svakog keksa umočite u čokoladu i ostavite u plehu na hladnom mjestu da se stegne. Možete i poslagati kekse u pleh i preko svih šarati otopljenom čokoladom.
Začinjeni i neodoljivi: Recept za tradicionalne belgijske kolačiće Specoolas koji imaju okus blagdana +8