Hladno pripremljena, ili cold brew kava se baš kao i ledena kava, pije hladna, ali se radi drukčije. Za cold brew voda se ne grije, a rezultat je napitak s manje gorčine i kiseline te više voćnosti – obzirom da je kava voće, to se i traži. Ako je prva stvar koju ujutro napravite stavljanje džezve na plamenik cold brew bi vam mogao promijeniti rutinu jer umjesto paljenja vatre, jedino što treba je otvoriti hladnjak.

Za cold brew način pripreme potrebno je ponešto strpljenja. Prvi korak je mljevenje zrna kave. Pazite da je ne sameljete previše sitno; neka zrna budu grublja nego kod pripreme turske kave.

U staklenku ubacite kavu i prelijte je vodom. Kratko promiješajte i ostavite 12 sati. Nakon što odstoji procijedite je kroz filter ili gazu. Na gram kave neki profesionalci stavljaju oko 16,7 grama vode, ali sve između 1:15 do 1:17 će biti kako treba.

Japanski cold brew ide korak dalje od običnog, a rezultat je još više arome i slatkoće pa ako niste navikli na slađu kavu šećer vam možda neće ni trebati.

Japanska varijanta cold brewa se može raditi pour over metodom s vrućom vodom koja polako kapa na led i tako se hladi u sekundi, kako bi aroma ostala u kavi.

Za japansku kavu trebat će malo „hipsteraja“ – odnosno aparatura za pripremu pour over metodom koju je najlakše opisati kao izlijevanje vruće vode preko kave kako bi se ekstrahirala. Zatim se te kroz filter (može biti od papira, metala ili tkanine) kava filtrira u posebni vrč ili šalicu. Entuzijasti pritom itekako vode računa o kvaliteti kave, stupnju mljevenosti kave, gramaži i temperaturi vode pa su im osim drippera, mlinac za kavu, čajnik s tankim vratom, vaga i termometar obavezna oprema.

Japanska hladna kava:

28 g kave
230 ml vode
230 g leda (oko 8 kocki leda)

Priprema:

1. Sameljite kavu i zakuhajte vodu.

2. Stavite led u vrč za pour over kavu, a kavu stavite u filter iznad leda.

3. Polako izlijevajte vruću vodu i ostavite da kaplje po ledu. 

How to Make Japanese Iced Coffee from Counter Culture Coffee on Vimeo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju