Svojedobni šaljivi status hrvatskog kuhara o tome kako postoji mjesto u paklu za ljude koji jedu punjene paprike, a ne jedu papriku, nego je gule i ostavljaju na rubu tanjura izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama.
Potaknuti razilaženjima u ukusima, istražili smo što Hrvati "ne opraštaju" za stolom. Bilo je tu svega - od mljackanja i srkanja do dijeljenja čaše mlijeka ili jogurta, izvlačenja hrane noktima između zubi, kao i uzimanje hrane iz tuđeg tanjura bez pitanja. Čuli smo i za neobičnu naviku rezanja hrane na sitne zalogaje prije ''bacanja na posao''.
Dok neki Hrvati ne podnose glasno izdisanje nakon gutljaja, bilo alkoholnih - ili običnih pića, drugi bi na Goli otok poslali one koji "zabiju" glavu u tanjur i ne izlaze dok sve ne počiste. Možda su ih roditelji učili da nema priče za ručkom, pa se igraju nojeva, tko će ga znati....
Paprike bez paprika
Između dva klana punjenopaprikaša nema mjesta kompromisu. Oni što jurišaju na ekipu koja skida papriku ne razumiju zašto se jednostavno ne bi skuhale ćufte, a jadna paprika ostavila na miru.
Skidači paprika odmahuju pak rukom na sve to jer bez paprike nema ni šmeka zbog kojih u njima guštaju, ali to ne znači da je moraju i pojesti. "Paprika je poput začina", reći će. Na pitanje zašto skidaju papriku većina odgovara da im teško pada na želudac, a mnogi je izbjegavaju zbog teksture koja im ne paše.
Grijeh po vinu
Vino je zasebna kategorija, a oni koji mu se klanjaju najradije bi odalamili one što čašu drže za glavu, a ne za vrat.
"Kako im ne smetaju packe po staklu? Ne dira ih niti to da se vino grije. Kad netko krivo primi čašu, to mi je u rangu toga da ne zna držati nož i vilicu", kritiziraju vinoljupci.
Crveno i bijelo
Na rubovima tanjura diljem Hrvatske osim paprika otužno leže i kožice piletine, kao i masni dijelovi slanine i pršuta. Dok neki Hrvati ne podnose masno u ustima, drugi tvrde da je to zločin nad hranom. Zločin, ili ne - svađa oko masnog dijela mesa neće nikada prestati.
Samo se jednom umače
Double dip koji je proslavio George iz Seinfelda dok na karminama dva puta umače isti čips u umak, izaziva kontroverze i u stvarnom životu. Stoga, ne želite li nikoga naživcirati, najbolje je u toplini svoga doma umakati grickalice nakon svakog griza, ali na javnim mjestima to izbjegnite.
Omražene grožđice
Ili ih voliš ili ne – ali pljuckanje grožđica iz sladoleda od punča brojni Hrvati ne opraštaju. Čak i iako se pristojno odvoje iz kakve savijače na tanjuru, neki će domaćini to smatrati uvredom njihovu trudu.
Možda se pitate, evo njihovih odgovora: Zašto stranci sve više odabiru Hrvatsku za svoj stalni dom? +0