Hrskavo tijesto, sočan nadjev i aromatični začini - tursku pitu od kruha toliko je jednostavno napraviti da bi bio grijeh bar jednom ne okusiti ovo čudo orijentalne kuhinje zbog kojeg možete iskoristiti gotovo sve omiljene namirnice iz hladnjaka. Iako se nekad pekla u tradicionalnim pećima na drva, ova slana pita bila je težačka hrana koju su jeli siromašni radnici, a danas je delicija koja se kao predjelo ili desert poslužuje i u skupocjenim restoranima diljem Turske. 

U slanu varijantu, osim baze što čine kruh, jaja, kiselo vrhnje i mlijeko, dodati možete namirnice po želji, poput paprike, kukuruza, šampinjona, tikvica ili pak poriluka. Za slatku verziju ove ukusne pite trebat će vam naribane jabuke, žličica cimeta i malo šećera u prahu. 

Inspirirani Lidlovom ponudom svježih pekarskih proizvoda u kojoj nas svakodnevno na policama čekaju ukusna peciva, kroasani, pizze, hot-dogovi, kao i razne vrste mirisnog domaćeg kruha, odlučili smo napraviti slanu tursku pitu od bijelog kruha koju ćemo s guštom jesti i hladnu. Uz slanu verziju, ljubitelji slatkog mogu se okušati u toploj piti od jabuka koja će još ukusnija biti uz sladoled od vanilije. 

Pita od kruha Pita od kruha (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT -  SLANA TURSKA PITA OD KRUHA

SASTOJCI:

  • 1/2 Bake Off  bijelog kruha 
  • 200 ml mlijeka 
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • 150 g gouda sira
  • 200 g kuhane šunke
  • 2 žličice soli 
  • 1/2 žličice papra
  • svežanj svježeg bosiljka 

 PRIPREMA: 

  1. Kruh narežite na kockice veličine otprilike dva centimetra pa ga stavite u duboku posudu i prelijte mlijekom kako bi omekšao. 
  2. Narežite kuhanu šunku na sitne komadiće i naribajte 150 grama goude. U dubljoj posudi sjedinite jaja, kiselo vrhnje, sol i papar pa sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte narezanu kuhanu šunku i goudu pa još jednom promiješajte sastojke. 
  3. Pripremljeni nadjev sjedinite s kruhom i mlijekom pa miješajte dok se sastojci ne povežu. Smjesu stavite u lim za pečenje pa dodajte preostalih 50 grama goude i pecite pitu 30 minuta na 200 stupnjeva.  
  4. Nasjeckajte svježi vlasac i pospite ga preko pite, pričekajte da se ohladi i uživajte u svojoj turskoj poslastici od koje će mirisati cijela kuhinja. Dobar tek! 

Pita od kruha Pita od kruha (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - SLATKA TURSKA PITA OD KRUHA

SASTOJCI:

  • 1/2 Bake Off bijelog kruha
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • žličica cimeta
  • 4 jabuke pink lady 
  • 2 žlice šećera
  • žličica šećera u prahu

PRIPREMA:

  1. Kruh narežite na kockice veličine otprilike dva centimetra pa ga stavite u duboku posudu i prelijte mlijekom kako bi omekšao.
  2. Operite jabuke, ogulite ih te ih naribajte u dublju posudu. Posipajte ih šećerom pa ih prekrijte krpom te odložite sa strane na 20 minuta. 
  3. Kad su jabuke pustile sok, ocijedite ih rukama pa dodajte jaja, kiselo vrhnje i cimet te sve dobro sjedinite. 
  4. Smjesu od jabuka, jaja, vrhnja i cimeta pomiješajte s prethodno natopljenim kruhom pa miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
  5. Smjesu stavite u lim za pečenje i pecite pitu 30 minuta na 200 stupnjeva. 
  6. Nakon što je pita gotova, pustite je da se ohladi 15-20 minuta i preko nje pospite šećer u prahu. Komad pite poslužite uz sladoled od vanilije i uživajte u slatkom desertu za prste polizati. 

Slana ili slatka pita iz jedne posude lagani je ručak i toliko je ukusna da će vam razmaziti okusne pupoljke čak i ako ju jedete hladnu. U Lidlovoj pekari potražite svježe proizvode i razne vrste kruha s kojima je gušt eksperimentirati prilikom pripreme ovog jednostavnog jela.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju