Cyperus esculentus, koji se naziva i tigrasti orah, zemljani badem ili chufa mali je jestiv gomolji, veličine slanutka, orašastog i kremastog okusa koji podsjeća na kokos. Uzgajao se još u drevnom Egiptu, gdje se služio kao hrana, ali i lijek. Mali naborani gomolji su pronađeni čak i u grobnicama faraona, toliko su bili cijenjeni. Tigrasti orah obiluje antioksidansima, vlaknima i željezom, usporava starenje i služi za bolju probavu te zdravo srce, a smatra se i afrodizijakom. U Africi se pak koristi za pojačavanja libida. Taj neugledni, ali moćan gomolj ne sadrži gluten niti laktozu pa se koristi i za pripremu biljnog mlijeka. 

U Španjolskoj su tigrasti orasi poznati kao „chufas“ stoljećima, osobito u Valenciji. Ondje se od 13 stoljeća koriste za pripremu horchate, kremastog napitka. Danas se, osim u slastičarnicama i kafićima, horchata može pronaći i u specijaliziranim „horchaterijama“.
Od Egipta do afričkog sjevera, mali je gomolj došao i do Valencije te se ondje udomaćio. Blaga klima i pješčano tlo toliko mu je godila da su ga Španjolci počeli uzgajati u velikim količinama, a čak 90 posto tigrastih oraha ima posebni status oznake podrijetla kako bi se regulirala njihova kvaliteta.

Prema legendi, Jakov I. Aragonski, poznat i kao Jakov Osvajač, kralj Valencije osobito je volio horchatu koju je uspoređivao sa zlatom. Naziv "horchata" zapravo potječe od latinskog hordeata, što znači "od ječma". Iako se izraz izvorno odnosio na piće od ječma, s vremenom se taj naziv počeo vezati i za niz mliječnih napitaka biljnog podrijetla, uključujući i meksičku horchatu de arroz, od riže. No horchata de chufa i danas nosi nadimak "bijelo zlato" prema legendi o tome kako je Jakova Osvajača oduševilo to piće.

Slatko, kremasto i osvježavajuće piće u Valenciji je omiljeno ljeti. Osim chufe za pripremu se koristi voda i šećer, a najbolje paše uz fartonse, dugačka, meka peciva idealna za umakanje.

Gomolji se najprije namaču 12 sari da bi se samljeli i pomiješali s vodom. Zatim se tekućina procijedi i miješa sa šećerom. Odvede li vas put u Valenciju obavezno provjerite hoće li vam se horchata svidjeti.

  Kratka povijest začina: Češnjakom protiv upale, a crvenom paprikom protiv neprijateljskih vojnika Začini - 1 Začini - 2 Začini - 3 +1 Začini - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju