Hladna juha od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji. Ovo jednostavno, ukusno i osvježavajuće ljetno jelo spravlja se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Štednjaku se nećete ni približiti, ali juha će biti bolja ako je prije jela ohladite barem jedan sat u hladnjaku.
Iako je u ovom receptu korišten tekući jogurt, hladna juha od jogurta i krastavaca bit će jednako ukusna i ako koristite čvrsti ili grčki jogurt. Ako vam se čini pregusta, razrijedite je vodom – tako se uostalom i radi na tradicionalan način. Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv okus ovoj juhi koja se ne kuha daje kopar, koji često srećemo u društvu svježih krastavaca, pa ga nemojte preskakati ili pokušavati zamijeniti nekim drugim biljem.
Uz tarator se često poslužuju i grubo zdrobljeni orasi, pa ako ih volite, začinite na kraju svoju juhu i njima - imat će malo bogatiju teksturu, a orašasta aroma sjajno će se stopiti s ostalim okusima. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 porcije ove osvježavajuće i vrlo zdrave ljetne juhe.
Sastojci za hladnu juhu od krastavaca i jogurta:
- 500 g tekućeg jogurta
- 2 krastavca, narezana na kockice
- 2 režnja češnjaka, narezana nasitno
- ½ šake lišća metvice
- 1 šaka kopra, nasjeckanog nasitno
- sol
- papar
- 100 g fete, izmrvljene
- 2-3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- prepečeni kruh, tanko narezan, za posluživanje
Priprema hladne juhe od krastavaca i jogurta:
- Pomiješajte jogurt s češnjakom, metvicom i većim dijelom kopra, posolite, popaprite pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca.
- Stavite u hladnjak na barem sat vremena.
- Za posluživanje podijelite u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljene fete, još kopra i malo maslinova ulja.
- Poslužite uz prepečeni, tanko narezani kruh.
5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca +1