Hladna juha od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji. Ovo jednostavno, ukusno i osvježavajuće ljetno jelo spravlja se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Štednjaku se nećete ni približiti, ali juha će biti bolja ako je prije jela ohladite barem jedan sat u hladnjaku.

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Iako je u ovom receptu korišten tekući jogurt, hladna juha od jogurta i krastavaca bit će jednako ukusna i ako koristite čvrsti ili grčki jogurt. Ako vam se čini pregusta, razrijedite je vodom – tako se uostalom i radi na tradicionalan način. Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv okus ovoj juhi koja se ne kuha daje kopar, koji često srećemo u društvu svježih krastavaca, pa ga nemojte preskakati ili pokušavati zamijeniti nekim drugim biljem.

Uz tarator se često poslužuju i grubo zdrobljeni orasi, pa ako ih volite, začinite na kraju svoju juhu i njima - imat će malo bogatiju teksturu, a orašasta aroma sjajno će se stopiti s ostalim okusima. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 porcije ove osvježavajuće i vrlo zdrave ljetne juhe.

Sastojci za hladnu juhu od krastavaca i jogurta:

  • 500 g tekućeg jogurta
  • 2 krastavca, narezana na kockice
  • 2 režnja češnjaka, narezana nasitno
  • ½ šake lišća metvice
  • 1 šaka kopra, nasjeckanog nasitno
  • sol
  • papar
  • 100 g fete, izmrvljene
  • 2-3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • prepečeni kruh, tanko narezan, za posluživanje

Priprema hladne juhe od krastavaca i jogurta:

  1. Pomiješajte jogurt s češnjakom, metvicom i većim dijelom kopra, posolite, popaprite pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca.
  2. Stavite u hladnjak na barem sat vremena.
  3. Za posluživanje podijelite u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljene fete, još kopra i malo maslinova ulja.
  4. Poslužite uz prepečeni, tanko narezani kruh.