Da, Francuzi definitivno znaju što valja. U svojoj tradicionalnoj kuhinji s imenima jela koja odmah poželite probati te dobro odabranim vinima i desertima koji se ne odbijaju Francuzi definitivno znaju natjerati čovjeka da stvarno uživa u životu. Uz svoj specifičan šarm i način na koji se ponose svojom gastronomijom, francuska kuhinja poslužila je kao prava inspiracija u pripremanju jela za mnoge svjetske kulture.

Osim juhe od luka, naravno, puževa i moussea, tradicionalni quiche ili pita od prhkog tijesta s nadjevom od svega nekoliko sastojaka pravi je francuski as u rukavu koji morate barem jednom u životu kušati. Iako bismo ovu zasitnu pitu mogli jesti čak i kao glavno jelo, međuobrok ili desert, Francuzima je quiche isključivo slani kolač.

Quiche s porilukom i špinatom - 10 Quiche s porilukom i špinatom - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Za naziv ovog jela zaslužni su Nijemci. Riječ quiche dolazi od njemačke riječi kuchen, što u prijevodu znači 'torta'. Prvi takav kolač napravljen je u njemačkoj srednjovjekovnoj pokrajini Lothringen, a kasnije se toliko rasprostranio po cijelom svijetu da ne možemo nabrojati koliko varijacija na temu ima danas.

Quiche s porilukom i špinatom - 9 Quiche s porilukom i špinatom - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Francuske, odlučili smo napraviti quiche sa špinatom i porilukom koji će sa stola nestati u trenu. Uz prhko tijesto i nadjev od samo nekoliko sastojaka, u svega nekoliko koraka napravit ćete zasitni slani kolač od kojeg rastu zazubice već na samu pomisao. 


RECEPT - QUICHE S PORILUKOM I ŠPINATOM 

PRHKO TIJESTO:

  • 250 g oštrog brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja 
  • 2 žlice mlake vode 
  • 1 jaje 
  • Pola žličice soli 

NADJEV ZA QUICHE

  • 2 poriluka
  • 200 g špinata
  • 2 jaja 
  • 200 ml kiselog vrhnja 
  • mozzarella
  • 100 g gaude 
  • glavica luka
  • žličica soli
  • pola žličice papra
  • maslinovo ulje


PRIPREMA:

  1. U srednje veliku zdjelu stavite brašno i pola žličice soli i dobro promiješajte pa umijesite tijesto za quiche tako da narežete omekšali maslac na tanke šnitice i umiješate ga s brašnom da poprimi teksturu krupice. Zatim mu dodajte jaje, kiselo vrhnje i malo mlake vode. Rukama dobro umijesite tijesto prvo u zdjeli, a zatim ga razradite na dasci u meko, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku neka odstoji oko pola sata.

  2. Tijesto potom izvadite iz hladnjaka i izvaljajte u obliku kruga debljine 3 do 5 mm. Tijesto prebacite u kalup za tart i prstima ga utisnite u rubove. Poslužite se trikom i preko ruba kalupa prođite valjkom kako biste jednostavno uklonili višak tijesta. Dno pite prije pečenja izbodite vilicom kako se tijesto ne bi napuhalo i stavite ga peći oko 10 minuta na 180 °C.

    Quiche s porilukom i špinatom - 14 Quiche s porilukom i špinatom - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Operite povrće, na kolutiće sitno narežite poriluk i nasjeckajte luk.

  4. U tavu ulijte maslinovo ulje i kad se zagrije, dodajte luk pa ga pirjajte dok se ne otpusti. Nakon toga dodajte poriluk. Tek pred kraj, kad se i poriluk otpusti, dodajte špinat i sve zajedno promiješajte. Kad povrće u tavi omekša, ugasite vatru i pričekajte da se malo ohladi. 
     
  5. U posudi razbijte jaja i umutite ih. Dodajte kiselo vrhnje, sol i papar i sve dobro promiješajte. Naribajte gaudu te pola naribanog sira stavite u nadjev, a drugu polovicu zasad sačuvajte. 

  6. U smjesu jaja, vrhnja i gaude dodajte prethodno pirjano povrće i sve promiješajte. 

    Quiche s porilukom i špinatom - 7 Quiche s porilukom i špinatom - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  7. Nadjev prelijte preko prhkog tijesta koje ste izvadili iz pećnice. Dodajte narezanu mozzarellu i ostatak prethodno naribane gaude. 

  8. Quiche stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 20 minuta

  9. Pričekajte da quiche poprimi zlatno žutu boju, ugasite pećnicu i izvadite svoj slani kolač od prhkog tijesta da se ohladi. Narežite ga na trokutiće i uživajte u okusima koji će zadiviti vaše nepce. Dobar tek! 

     

Na spomen juhe od luka, ratatouillea i zapečenog camemberta, koji su uz vrhunska vina i quiche najpoznatija francuska jela, već nam rastu zazubice. Iako možda nećemo tako skoro put Francuske, koja oduševljava svojom jedinstvenošću i šarmom, sve delicije francuske kuhinje pronaći ćete u Lidlovu tjednu okusa Francuske od 26. rujna do 2. listopada. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju