• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Nikad nije završio srednju školu: Zločesto "dijete" moderne kuhinje koje je naučilo Gordona Ramsayja kako se kuha

U Hrvatsku stiže Marco Pierre White, koji s ponosom nosi titulu prvog engleskog chefa koji je za svoja jela dobio tri Michelinove zvjezdice.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 3.02.2025 11:07 komentari
viber Created with Sketch.
Marco Pierre White
Marco Pierre White (Foto:Profimedia)

Galerija Marco Pierre White 0 Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea 0 Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea 0 Marco Pierre White 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Marco Pierre White dolazi u Hrvatsku na Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja 2025. godine u Rovinju.

Marco Pierre White s ponosom nosi titulu prvog engleskog chefa koji je dobio tri Michelinove zvjezdice za svoja jela. Sudac Matt Preston u australskom Masterchefu nazvao ga je kumom moderne francuske kuhinje, a mnogi su komentirali i da je čovjek zaslužan za karijere drugih velikih kuhara današnjice, poput Gordona Ramsayja ili Curtisa Stonea.

Rođen je 11. prosinca 1961. godine u Leedsu u šesteročlanoj obitelji, gdje je otac Frank bio profesionalni kuhar, a majka Maria-Rosa Gallina, inače talijanska iseljenica, brinula se za svojih četvero sinova. Nažalost, umrla je kad je Marco imao samo šest godina, što je ostavilo dubok trag na njega.

U djetinjstvu je bio vrlo izoliran od ostatka obitelji, a u školskoj klupi nezainteresiran za sudjelovanje u nastavi. Ne čudi, stoga, što je napustio srednju školu Allerton kao šesnaestogodišnji mladić i počeo se baviti poslom svoga oca u kuhinji Box Tree u Illkleyu.

Nikad nisam želio biti kuhar, ali to je posao koji je radilo puno mladića srednjeg sloja poput mene, priznao je Marco Pierre White o svojim karijernim počecima. No za razliku od oca, koji je kuhao klasičnu britansku hranu s puno masnoća i malo mašte, Marco je od početaka pokazivao veliki talent u kuhinji.

Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea (Foto: Profimedia)

Jednostavnost okusa

Sa 7,36 britanskih funti u džepu, nešto odjeće i knjiga vrlo brzo seli se u London te započinje učiti od slavne braće Roux u restoranu Le Gavroche. Male tajne kuharskog svijeta otkrit će mu i Pierre Koffman u restoranu La Tante Claire, Raymond Blanc u Le Manoiru te Nicom Ladenis u restoranu Ninety Park Lane.

Majka priroda je pravi umjetnik, a naš posao kao kuhara je da joj dozvolimo da zasja u punom sjaju, filozofija je kuhanja Marca Pierrea Whitea, koji preferira jednostavnost okusa. Upravo je zato svjetsku slavu stekao jednostavnim jelima od tek nekoliko sastojaka koji tvore kompleksnu dubinu okusa.

Slavni restoran Harvey's u Wandsworthu Commonu otvorio je 1987. godine sa zajmom od 67.000 britanskih funti koje je posudio od banke Yorkshire iz Sheffielda. U manje od godine dobio je svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a godinu dana kasnije i drugi prestižni simbol vrhunske kuhinje.

Na njegovu jelovniku našli su se klasici francuske kuhinje, a posebno su bile hvaljene tagliatele s kamenicama te svinjska njuška s gljivama.

U Harvey'su je prvu veću priliku dao Gordonu Ramsayju, koji je potkraj osamdesetih godina bio nepoznato ime u kuharskom svijetu. Mladi Ramsay pod Marcom je radio gotovo tri godine te je svakodnevno bio izložen prostim riječima, letećim noževima i nevjerojatnom pritisku.

Upravo su zato mnogi pretpostavili da je ponašanje Gordona Ramsayja u televizijskoj seriji "Paklena kuhinja" samo kopija onoga što je sam doživljavao u Harvey'su.

Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea (Foto: Profimedia)

Zločesto dijete moderne kuhinje

Zločesto dijete moderne kuhinje svoj je nadimak zaslužilo s razlogom. Na početku karijere često je izbacivao goste iz restorana ako su se drznuli komentirati njegovu hranu na negativan način. Ako bi gost tražio da uz obrok dobije pržene krumpire, koji nisu bili na jelovniku, Marco bi ih ručno izrezao i osobno ispekao, a potom ih naplatio 25 funti zbog dodatno potrošenog vremena.

Postoji i priča o jednom mladom chefu u Harvey'su koji se požalio na vrućinu u kuhinji, nakon čega mu je Marco oštrim kuharskim nožem rasparao stražnju stranu kuharske bluze i hlača da ga rashladi.

Ako nisi ekstreman, ljudi će se koristiti prečacima jer te se ne boje, tim je riječima White pokušao objasniti strategiju u svojoj kuhinji.

Imidžu zločestog dečka pridonio je i njegov rock 'n roll izgled sastavljen od duge kose i cigareta, koje je rijetko kad vadio iz usta, a najbolje ih je ovjekovječio Bob Carlos Clarke u kuharici ''White Heat'' iz 1991. godine. Uz njegovu su se kuharicu učili kuhati brojni slavni kuhari, kao i neka poznata kuharska imena iz Hrvatske.

Marco Pierre White Marco Pierre White (Foto: Guliver)

U kuharsku mirovinu s 38 godina

Treću Michelinovu zvjezdicu Marco Pierre White zaradio je u restoranu koji je nosio njegovo ime, a nalazio se u sklopu nekadašnjeg hotela Hyde Park, koji je danas pretvoren u Mandarin Oriental. S 33 godine postao je prvi engleski kuhar kojeg je dopala ta čast. Braća Roux i Pierre Koffman ovjenčani su s trima Michelineovim zvjezdicama u Velikoj Britaniji prije njega, ali su po nacionalnosti Francuzi.

Potom se preselio u Oak Room hotela Le Meridien Piccadilly, gdje je 1999. godine profesionalno skuhao i svoje posljednje jelo. Na vrhuncu slave i s 38 godina života odlučio je vratiti Michelinove zvjezdice te otići u kuharsku mirovinu.

Dosadilo mu je što radi po cijele dane šest dana u tjednu, zbog čega nije stizao viđati svoje troje djece: jedanaestogodišnju kćer Letitiju iz prvog braka s Alex McArthur te dva sina – šestogodišnjeg Luciana i četverogodišnjeg Marca mlađeg iz veze s Matildom Conejero.

U kuhinji sam proveo 21 godinu života i moja ljubav prema restoranima nikad neće umrijeti. Mnogim ljudima teško je odustati kada su na vrhu. Ja sam dobio sve tri Michelinove zvjezdice, ali bilo ih je uzbudljivije loviti nego braniti, pojasnio je.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marco Pierre White (@marcopierrewhit)

Nov život Marca Pierra Whitea

Nakon što je okačio kuhaču o klin, posvetio se ugostiteljskom poslu, poučavanju te povremenim nastupima na televiziji i različitim gastronomskim manifestacijama. Našao se čak u ulozi ambasadora temeljaca u kocki brenda Knorr, što je razbjesnilo mnoge njegove obožavatelje, koji su ga napali da se prodao velikim korporacijama.

Moderna kuhinja danas ga ne zanima. Štoviše, pomodarske restorane ne voli: Poslužuju hranu kao na pokretnoj traci po 18 sljedova, a svaki od njih je mlak. Želim da moja hrana bude vruća. Ne volim u restoranu sjediti po tri sata. Nakon sat vremena postane mi dosadno, rekao je.

Vlasnik je i suvlasnik šačice raznolikih restorana: Steakhouse, Bar & Grilla, Mr. White's English Chophousea i New York Italiana u Londonu, restorana Marconi i pizzerije Bardolino u Bristolu, Wheeler's Fish & Chips u Doveru te puba Ale House u Felixstoweu.

Iako službeno više ne kuha, stoji iza ponude svojih restorana. S pregačom oko struka može se povremeno vidjeti tek na televiziji – kao gost sudac na svemu, od Paklene kuhinje do Masterchefa u Australiji.

U slobodno vrijeme voli boraviti na otvorenom prostoru. Kada ne putuje svijetom, živi u Bathu u Engleskoj, a posebno je ponosan na svoj voćnjak, golubinjak, pčelinju košnicu te domaće piliće koje sam uzgaja.

Provodim svoje dane na riječnim obalama, u šumama, na poljima, pucajući i loveći. Razriješio sam sve u svojem životu. Danas sam mnogo sretniji, zaključuje Marco Pierre White.

  • #što kuhati
  • #slavni kuhari
  • #Marco Pierre White
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Pokrovitelj TZ Kvarner
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Dubai kuglice recept bez pečenja
Božićna slastica
Ove kuglice najlakša su verzija Dubai čokolade, ne morate ih peći, a savršen su izbor za blagdanski stol
Bakalar na portugalski ili kako je jedan Norvežanin odlučio da mu jug - bolje odgovara
Jug im bolje paše
Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
16-godišnji mladić napadnut je nožem u njemačkom gradu Herfordu
užas u njemačkoj
Mladić izboden nožem u blizini božićnog sajma, napadač u bijegu
Hitni postupak trajao četiri godine pa propao: Nitko neće odgovarati za napad na studenta
EMISIJA PROVJERENO
Brutalno su ga pretukli, uništili mu život i izvukli se: "I da su ga ubili, kad bi navršili 21. godinu, ne bi odgovarali, to je grozno"
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
Rada Manojlović pokazala je luksuzno uređen stan na Voždovcu
luksuzan stan!
Srpska zvijezda pokazala djelić svog doma vrijednog 250 tisuća eura, 3D zidovi su pun pogodak!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Najbolji čaj za gripu: 5 moćnih napitaka koji dokazano smanjuju simptome
Najbolji saveznici
Najbolji čaj za gripu: 5 moćnih napitaka koji dokazano smanjuju simptome
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Komentar Ivice Mede
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
Job's not finished
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
tv
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
12. 12.: Datum ogledala koji šalje važnu poruku
Datum ogledala
Najvažniji datum u godini, koji nam šalje važnu životnu poruku
sve
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Bakalar na portugalski
Jug im bolje paše

Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana

Ovaj bismo recept mogli nazvati pravom pustolovnom pričom o svjetskom putniku sjevernjačkih korijena i – mediteranskog srca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close