Marco Pierre White s ponosom nosi titulu prvog engleskog chefa koji je dobio 3 Michelinove zvjezdice za svoja jela. Sudac Matt Preston u australskom Masterchefu nazvao ga je kumom moderne francuske kuhinje, a mnogi su komentirali i da je čovjek zaslužan za karijere drugih velikih kuhara današnjice poput Gordona Ramseya ili Curtisa Stonea.
'Ako nisi ekstreman, ljudi će se koristiti kraticama jer te se ne boje,' ovim je riječima Marco Pierre White pokušao objasniti strategiju svojoj kuhinji.
Rođen je 11. prosinca 1961. godine u Leedsu u šesteročlanoj obitelji gdje je otac Frank bio profesionalni kuhar, a majka Maria-Rosa Gallina, inače talijanska iseljenica brinula se za svojih četvoro sinova. Nažalost, umrla je kad je Marco imao samo šest godina što je ostavilo dubok trag na njega.
U djetinjstvu je bio vrlo izoliran od ostatka obitelji, a u školskoj klupi nezainteresiran za sudjelovanje u nastavi. Ne čudi stoga što je napustio srednju školu Allerton kao šesnaestogodišnji mladić i počeo se baviti poslom svoga oca u kuhinji 'Box Tree' u Illkleyu.
'Nikad nisam želio biti kuhar, ali to je posao kojeg je radilo puno mladića srednjeg sloja poput mene.' priznao je Marco Pierre White o svojim karijernim počecima. No za razliku od oca koji je kuhao klasičnu britansku hranu s puno masnoća i malo mašte, Marco je od početaka pokazivao veliki talent u kuhinji.
Jednostavnost okusa
Sa 7,36 britanskih funti u džepu, nešto odjeće i knjiga vrlo brzo seli u London, te započinje učiti od slavne braće Roux u restoranu Le Gavroche. Male tajne kuharskog svijeta otkrit će mu i Pierre Koffman u restoranu La Tante Claire, Raymond Blanc u Le Manoiru te Nicom Ladenis u restoranu Ninety Park Lane.
'Majka Priroda je pravi umjetnik, a naš posao kao kuhara je da joj dozvolimo da zasja u punom sjaju.' filozofija je kuhanja Marca Pierrea Whitea koji preferira jednostavnost okusa. Upravo zato je svjetsku slavu stekao jednostavnim jelima od tek nekoliko sastojaka koji tvore kompleksnu dubinu okusa.
Slavni restoran Harvey's u Wandsworthu Commonu otvorio je 1987. godine sa zajmom od 67.000 britanskih funti koje je posudio od banke Yorkshire iz Sheffielda. U manje od godine dobio je svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a godinu dana kasnije i drugi prestižni simbol vrhunske kuhinje.
Na njegovom jelovniku našli su se klasici francuske kuhinje, a posebno su bile hvaljene tagliatele s kamenicama, te svinjska njuška s gljivama.
U Harvey'su je prvu veću priliku dao Gordonu Ramseyju koji je potkraj osamdesetih godina bio nepoznato ime u kuharskom svijetu. Mladi Ramsey pod Marcom je radio gotovo tri godine, te je na svakodnevnoj bazi bio izložen prostim riječima, letećim noževima i nevjerojatnom pritisku.
Upravo zato mnogi su pretpostavili da je ponašanje Gordona Ramseya u televizijskoj seriji 'Paklena kuhinja' samo kopija onoga što je sam doživljavao u 'Harvey'su'.
Zločesto dijete
Zločesto dijete moderne kuhinje svoj je nadimak zaslužilo s razlogom. Na početku karijere često je izbacivao goste iz restorana ako su se drznuli komentirati njegovu hranu na negativan način. Ako bi gost tražio da uz obrok dobije pržene krumpire koji nisu bili na jelovniku, Marco bi ih ručno izrezao i osobno ispekao, a potom ih naplatio 220 kuna zbog ekstra potrošenog vremena.
Postoji i priča o jednom mladom chefu u Harvey'su koji se požalio na vrućinu u kuhinji, nakon čega mu je Marco oštrim kuharskim nožem rasparao stražnju stranu kuharske bluze i hlača da ga rashladi.
'Ako nisi ekstreman, ljudi će se koristiti kraticama jer te se ne boje,' ovim je riječima White pokušao objasniti strategiju u svojoj kuhinji.
Imidžu zločestog dečka pridonio je i njegov rock 'n roll izgled sastavljen od duge kose i cigarete koje je rijetko kad vadio iz usta, a koje je najbolje ovjekovječio Bob Carlos Clarke u kuharici 'White Heat' iz 1991. godine. Uz njegovu su se kuharicu učili kuhati brojni slavni kuhari, kao i neka poznata kuharska imena iz Hrvatske.
U mirovinu s 38 godina
Treću Michelinovu zvjezdicu Marco Pierre White zaradio je u restoranu koji je nosio njegovo ime, a nalazio se u sklopu nekadašnjeg hotela Hyde Park koji je danas pretvoren u Mandarin Oriental. S 33 godine postao je prvi engleski kuhar kojeg je dopala ta čast. Braća Roux i Pierre Koffman su ovjenčani s 3 Michelineove zvjezdice u Velikoj Britaniji prije njega, ali su po nacionalnosti bili Francuzi.
Potom se preselio u Oak Room hotela Le Meridien Piccadilly gdje je 1999. godine profesionalno skuhao i svoje posljednje jelo. Na vrhuncu slave i s 38 godina života odlučio je vratiti Michelinove zvjezdice te otići u kuharsku mirovinu.
Dojadilo mu je što radi po cijele dane šest dana u tjednu zbog čega nije stizao viđati svoje troje djece: jedanaestogodišnju kćer Letitiju iz prvog braka s Alex McArthur te dva sina – šestogodišnjeg Luciana i četverogodišnjeg Marca mlađeg iz veze s Matildom Conejero.
'U kuhinji sam proveo 21 godinu života, i moja ljubav prema restoranima nikad neće umrijeti. Mnogim ljudima je teško odustati kada su na vrhu. Ja sam dobio svih tri Michelinove zvjezdice, ali bilo ih je uzbudljivije loviti, nego braniti,' pojasnio je.
Nov život Marca Pierra Whitea
Nakon što je okačio kuhaču o klin, posvetio se ugostiteljskom poslu, poučavanju te povremenim nastupima na televiziji i različitim gastronomskim manifestacijama. Našao se čak u ulozi ambasadora temeljaca u kocki brenda Knorr što je razbjesnilo mnoge njegove obožavatelje koji su ga napali da se 'prodao' velikim korporacijama.
Moderna kuhinja ga danas ne zanima. Štoviše, pomodarske restorane ne voli jer poslužuju hranu 'kao na pokretnoj traci po 18 sljedova, a svaki od njih je mlak. Želim da moja hrana bude vruća. Ne volim u restoranu sjediti po tri sata. Nakon sat vremena postane mi dosadno,' reći će.
U slobodno vrijeme voli boraviti na otvorenom prostoru. Živi u Wiltshireu u sjeverozapadnoj Engleskoj, a posebno je ponosan na svoj voćnjak, golubinjak, pčelinju košnicu te domaće piliće koje sam uzgaja.
'Provodim svoje dane na riječnim obalama, u šumama, na poljima, pucajući i loveći. Razriješio sam sve u svojem životu. Danas sam mnogo sretniji,' zaključit će Marco Pierre White.