Kozji sirevi Braće Perković organski su sirevi rađeni po tradicionalnoj slavonskoj recepturi. Bogatog su okusa, ali istovremeno umjerene arome, koja se na nepcu osjeti dugo nakon kušanja. Iza njih stoje dva brata Perković iz Retkovaca, koji nadziru cijeli proces izrade.

Svi elementi proizvodnje sirovina drže se u zatvorenom proizvodnom ciklusu i pod vlastitim nadzorom. Na svojem imanju uzgajaju koze koje im daju mlijeko, od kojeg se onda pravi ta poznata delikatesa, a sve se radi po principu organske proizvodnje. Na taj način kontroliraju kvalitetu sira i postojanost njegova okusa.

Kozji sirevi Braće Perković Kozji sirevi Braće Perković (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Kako bi koze davale kvalitetno mlijeko od kojeg se proizvodi sir, Perkovići ne štede na posebno bogatoj i kvalitetnoj hrani, pa čak i nju sami proizvode. Stoga možemo slobodno reći da su koze koje drže složna braća Perković najsretnije koze za koje smo čuli.

U svojem pristupu Perkovići se vode tradicijom, no godinama su skupljali dodatna saznanja o tome što moderno tržište želi te su počeli istraživati kako poboljšati vlastite recepture. Tako su osim ručno rađenog polutvrdog natur kozjeg sira nastale i druge dvije jednako kvalitetne i ukusne vrste: sir s vlascem i dimljeni sir.

Kozji polutvrdi sir Natur posjeduje lagane note orašastog voća, bogatu notu maslaca i lagane zemljane trpke note, pažljivo razvijene u procesu zrenja sira. Idealan je to sir koji možete poslužiti uz nareske, a odlično će pasati i uz voće poput grožđa, smokvi i oraha.

Kozji polutvrdi sir Natur Kozji polutvrdi sir Natur (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Dimljeni kozji sir Braće Perković
osvaja umjerenom aromom okusa koja traje nevjerojatno dugo na prvo kušanje. U prvom planu osjete se bogate note mlijeka i maslaca, zatim dolaze arome dima pomiješane s notama orašastog voća te laganim trpkim zemljanim notama. Na svojoj plati ovaj sir poslužite uz ostale slavonske specijalitete.

Dimljeni kozji sir Braće Perković Dimljeni kozji sir Braće Perković (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Kozji polutvrdi sir s vlascem
bogate je mliječne arome maslaca i mlijeka, koje se nadopunjuju blagom aromom vlasca. Također su prisutne i lagane trpke note zemljanih okusa, koje ostaju na nepcu dugo nakon kušanja. Radite li platu, ovaj sir smjestite uz pršut i masline, a može se naći i uz ostale mesne nareske, pa i voće poput jabuke.

Kozji polutvrdi sir s vlascem Kozji polutvrdi sir s vlascem (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Ako ne zbog posebnog okusa, ove sireve isprobajte zbog svih dobrobiti kozjeg mlijeka, a možete ih kušati i ako ste ljubitelji mliječnih proizvoda koji su intolerantni na laktozu. Naime, masne globule u kozjem mlijeku puno su manje, zbog čega se ono puno lakše probavlja.

Kozje sireve pronađite u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama i priredite platu za sebe ili ekipu.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju