Pleme Tarahumara, koje samo sebe naziva Raramuri (ljudi koji trče, odnosno ljudi laganih nogu), najbolji su ultramaratonci na svijetu. Žive u planinama Sierra Madre u sjeverozapadnom Meksiku, a kako bi otkrili tajnu njihove brzine i izdržljivosti, stručnjaci i istraživači razloge su tražili u prehrani, načinu života, razmišljanja, pa čak i građi mozga.

O tome kako se Tarahumare ne razgibavaju niti istežu, ne trče po atletskoj stazi niti travi, nego oštrom kamenju i nepristupačnom terenu strmih kanjona, pisali smo ovdje. Pritom ne nadoknađuju redovito elektrolite na okrepnim stanicama niti razmišljaju o tome lovi li njihov pametni sat satelite kako treba, ali prije napora često će se okrijepiti domaćim pripravkom od chia sjemenki.

Taj „specijalitet“ spominje i Chris McDougall u knjizi Rođeni za trčanje, ne krijući fascinaciju Tarahumarama. Nagrađivani novinar i trkač Christopher McDougall nakanio je otkriti njihove tajne zbog čestih ozljeda, a u napetoj priči piše i o chia sjemenkama kao Red Bullu starom deset tisuća godina.

U dvije žlice chia sjemenki ima 140 kalorija, 4 grama proteina, 11 grama vlakana, 7 grama nezasićenih masnih kiselina, kalija, natrija, kalcija, cinka, magnezija i antioksidansa. Uspoređujući koncentraciju ljekovitih omega-3 masnih kiselina po kilogramu chia sjemenki i lososa – majušna zrnca pobjeđuju.

Tarahumare, čija se prehrana bazira na grahu, avokadu, tortiljama i povrću, svoj energetski napitak, odnosno gel dobivaju tako da pomiješaju vodu sa sjemenkama. Ponekad znaju dodati i malo meda ili limete. Taj im pripravak omogućuje izdržljivost i hidrataciju tijekom trčanja na visokim temperaturama.

Kada se napiju vode, chia sjemenke narastu deset puta stvarajući gel. Nakon što se pojede, oblaže želudac i stvara barijeru koja usporava pretvorbu ugljikohidrata u šećer. Tako stabilizira šećer u krvi kako bi se zadržala energetska ravnoteža. Osim toga, malene sjemenke nadoknađuju elektrolite koji se gube znojem, a zahvaljujući proteinima umanjuju se oštećenja tkiva i ubrzava oporavak nakon aktivnosti.

Želite li napraviti domaći gel koji će vam vratiti energiju na trkama ili u planini, osim chia sjemenki iskoristiti možete i datulje, med, limunov sok, kokosovo ulje, sol – i kakao ili koncentrat višnje koji sprečava upalne procese.

Sastojci za domaći energetski gel:

3-4 suhe datulje
1 žlica chia sjemenki
1 žlica kokosova ulja
1 žlica limunova soka
1 žlica meda
1/4 žličice soli
1 žličica kakaa ili 1 žlica prirodnog soka od višanja

Priprema:

1. Namočite datulje preko noći, izvadite im koštice pa ih izmiksajte s ostalim sastojcima.

2. Stavite gel u plastične vrećice i čuvajte ga u hladnjaku ili zamrzivaču.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju