Naopake torte hit su među ljubiteljima slatkih zalogaja diljem svijeta, a pogotovo u toplijem dijelu godine.
Postupak izrade je, baš kao što joj ime kaže, naopak. U kalup za torte se prvo stavlja „nadjev“, a tek onda ulijeva smjesa za biskvit. Kada se torta termički obradi do kraja, ohladi se, a potom se okreće na tanjur kako biste dobili konačni proizvod.
Za izradu ove voćne torte možete se poslužiti samo jednom ili s nekoliko vrsta citrusnog voća poput limuna, naranče, grejpa i slično.
Važno je ujednačeno narezati citrusno voće te mu oguliti koricu prije stavljanja u kalup kako biste izbjegli nepotrebnu gorčinu u torti.
Sastojci za naopaku tortu od citrusnog voća:
Sastojci za biskvit:
- 180 g brašna
- 180 ml mlaćenice
- 115 g maslaca
- 100 g bijelog šećera
- 40 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- korica 1 organski uzgojene naranče
- prstohvat soli
Sastojci za preljev:
- 100 g bijelog šećera
- 60 g rastopljenog maslaca
- 4-5 komada citrusnog voća
Priprema torte od citrusnog voća:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite okrugli kalup za pečenje kolača i stavite na dno papir za pečenje.
- Ogulite koru odabranog voća i narežite ga na kriške debljine oko pola centimetara. Izvadite koštice.
- Pomiješajte 100 grama bijelog šećera sa 60 grama rastopljenog maslaca i ulijte smjesu na dno kalupa. U smjesu dodajte narezano voće. Razmjestite ga tako da što više pokriva dno kalupa i da se ne preklapa previše.
- Napravite biskvit: U zdjeli prosijajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U mikseru istucite maslac, bijeli i smeđi šećer te koricu jedne organske naranče dok ne dobijete laganu pahuljastu smjesu. Dodajte i jaja i ekstrakt vanilije te miksajte dok se sastojci ne sljube.
- U smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo i soli te mlaćenicu. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Pažljivo ulijte smjesu za biskvit preko poslaganog citrusnog voća u kalupu.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom kada je torta pečena do kraja.
- Pustite da se torta ohladi 10 do 15 minuta prije nego što je okrenete na tanjuru.
- Ohladite do kraja prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!