Prehrana vrhunskih sportaša savršeno je uravnotežena, a tim nutricionista i kuhara radi zajedno kako bi pojedincima osigurali optimalnu količinu bjelančevina, ugljikohidrata i masti u svakom obroku, kao i prijeko potrebnih vitamina i minerala.
No to ne znači da vrhunski sportaši ne jedu i slatko.
Ako je suditi prema društvenim mrežama sportaša u olimpijskom selu u Parizu, svi su poludjeli za muffinima od čokolade koje priprema francuska tvrtka Coup de Pates.
Riječ je o maksi muffinima intenzivnog čokoladnog okusa koji su postali viralni nakon što se Henrik Christinasen svaki dan počeo s njima slikati i jesti ih za doručak. Norveški plivač tvrdi da su savršeni te im je dao ocjenu 11 od 10.
@jordan_the_stallion8 #fyp ♬ original sound - Jordan_The_Stallion8
Njegovi popularni TikTokovi nagnali su i druge natjecatelje na Olimpijskim igrama da ih kušaju, a u konačnici i svjetske blogere da pokušaju rekreirati recept za tu slasticu. Jordan Howlett tvrdi da je uspio dobiti recept od francuske tvrtke te ga je podijelio sa svojim pratiteljima.
Sastojci:
- 240 g brašna
- 185 ml toplog mlijeka
- 115 g maslaca
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 70 g čokoladnih kapljica + 30 g za posipanje
- 65 ml biljnog ulja
- 65 ml vode
- 60 g kakaa u prahu
- 2 jaja sobne temperature
- 2 žlice instant-kave
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 125 ml vrhnja za šlag
- 50 g čokoladnih kapljica
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za muffine i stavite ga sa strane.
- U lončić stavite mlijeko, vodu i instant-kavu. Pustite da tekućina zavrije. Umiješajte i kakao.
- Dodajte maslac i 70 g čokoladnih kapljica. Miješajte sve zajedno dok se maslac i čokolada ne rastope.
- Prebacite smjesu u veliku zdjelu i pustite da se malkice ohladi.
- U nju dodajte i bijeli i smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i biljno ulje. Sve dobro promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli.
- Suhe sastojke postupno umiješajte u vlažne sastojke.
- Dobivenu smjesu podijelite u kalup za muffine, a na vrh pospite ostatak čokoladnih kapljica.
- Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
- Napravite nadjev: U lončiću zagrijte vrhnje za šlag, čokoladu i sol i miješajte dok se sastojci ne sljube. Pustite da se krema lagano ohladi prije nego što je stavite u slastičarsku vrećicu i njome ispunite sredinu pečenih muffina. Dobar tek!
Olimpijske igre na tanjuru: 5 francuskih jela zbog kojih se vrijedi zaigrati u kuhinji +3