Jeste li probali čokoladnu tortu s Guinnesom? I ako jeste i ako niste, sigurni smo da joj nećete moći odoljeti. Jednostavna i istovremeno konkretna, čokoladna torta s Guinnessom savršena je za svaku priliku u kojoj valja nečemu nazdraviti. A najbolje od svega je što će se sjajno slagati s (tamnim) pivom.

Biskvit je jedan od onih za koji sve sastojke pomiješate i izlijete smjesu u pleh. Najveći dio odrađuje pećnica, a vi za to vrijeme napravite šlag-kremu sa sirom… i to je sve. Za pripremu ove sočne i ukusne čokoladne torte trebat ćete odvojiti nešto manje od pola sata, a ispeći će se za 45 minuta. Uračunajte i nešto vremena da je ohladite, koliko god vam bilo teško čekati da je kušate – vrijedit će.

Sastojci za čokoladnu tortu s Guinnessom:

Za biskvit:

  • 240 ml Guinnessa
  • 115 g maslaca, narezanog na kockice
  • 400 g šećera
  • 90 g kakaa u prahu
  • 2 velika jaja, sobne temperature, istučena
  • 160 ml kiselog vrhnja
  • 3 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 240 g glatkog brašna
  • 1 1/2 čajne žličice sode bikarbone

Za kremu (glazuru):

  • 230 g krem-sira, omekšalog
  • 165 g šećera u prahu
  • 120 ml slatkog vrhnja 

Priprema čokoladne torte s Guinnessom:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za torte promjera 23 centimetra i dno obložite papirom za pečenje.
  2. U velikom loncu na laganoj vatri kuhajte pivo i maslac dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre. Dodajte šećer i kakao i miješajte dok se ne sjedine. Potom dodajte umućena jaja, kiselo vrhnje i vaniliju i dobro promiješajte. Na kraju prosijte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup.
  3. Pecite biskvit dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa tek onda izvadite biskvit iz kalupa na pladanj za posluživanje.
  4. U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite krem sir dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu i slatko vrhnje i tucite dok smjesa ne postane glatka, ali nemojte predugo miksati.
  5. Silikonskom lopaticom rasporedite kremu po biskvitu i stavite u hladnjak do posluživanje.
  6. Poslužite uz Guinness. Živjeli!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Toskanska torta s pinjolima Torta od palente i naranče Torta od jagoda i piškota +3 Čokoladna torta

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju