Torta Barozzi je čokoladna torta bez brašna koja se u Italiji jede već 150 godina. Porijeklo joj seže u talijanski grad Vignola, gdje ju je prvi osmislio slastičar Eugenio Gollini potkraj 19. stoljeća, a ime joj dao po poznatom renesansnom slikaru Jacopu Barozziju.
Eugenio je tragao za savršenom čokoladnom tortom i nakon brojnih eksperimenata ustvrdio da u nju uopće ne treba dodavati pšenično brašno. Umjesto toga tortu je napravio s mljevenim kikirikijem, koji je slastici dao prepoznatljivi okus, ali i divnu sočnost.
Torta Barozzi izgleda poput brownieja, ali tekstura joj nije gnjecava niti teška. Naprotiv, iznimno je lagana zahvaljujući istučenim bjelanjcima koji se ručno umiješaju u smjesu prije nego što se stavi peći u prethodno zagrijanu pećnici.
Torta je najbolja kad je sobne temperature, a najčešće se poslužuje s malo posipanog šećera u prahu ili kakaa. Dodati možete i šumsko voće ili čak kuglicu sladoleda od vanilije.
Torta Barozzi - sastojci:
- 230 g tamne čokolade
- 160 g bijelog šećera
- 150 g maslaca
- 70 g neprženog kikirikija
- 30 g badema
- 20 ml ruma
- 10 g instant kave
- 4 jaja
Torta Barozzi - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Unutrašnjost kalupa za torte promjera 20 centimetara dobro namastite i stavite sa strane.
- Na pari rastopite kockice tamne čokolade i maslaca. Miješajte smjesu na pari dok ne rastopi i ne poveže.
- Kikiriki i bademe usitnite u fini prah u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća. Pazite da ih predugo ne blendate kako se ne bi pretvorili u ljepljivu smjesu.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer istucite u jednoličnu smjesu. Dodajte mljeveni kikiriki i bademe, instant kavu i rum. Ohlađenu rastopljenu čokoladu umiješajte u smjesu na bazi jaja.
- Istucite bjelanjke u snijeg i ručno ih umiješajte u ostatak smjese. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i sve zajedno pecite na prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li smjesa pečena prije nego što je izvadite iz pećnice.
- Ohladite tortu i pospite je s malo šećera u prahu i/ili kakao praha. Dobar tek!
Skupa je, ali ljudi u Zagrebu čekaju u redu da je probaju. Evo što trebate znati o Dubai čokoladi