Cajun ili kajunska kuhinja je vrsta kuhinje s američkog juga, točnije iz američke savezne države Louisiane koja kombinira kulinarske utjecaje američkih domorodaca, zapadnoafričke okuse te francusku i španjolsku kuhinju.
Karakterizira je vrlo ukusna i začinjena hrana, a kojoj je baza kajunska mješavina začina. U njoj ćete obično nekoliko vrsta mljevenih čili papričica, kajenski papar, bijeli i/ili crni papar, sol, majčinu dušicu, origano, a katkad i češnjak te luk u prahu.
Može se kupiti u Hrvatskoj u specijaliziranim trgovinama začina, ali i u internetskim trgovinama.
Ova mješavina začina transformirat će okus brojnih jela – pečenog mesa, ribe i povrća. Zvijezda je i slasnog kajunskog gulaša od piletine za koji vam dajemo recept u nastavku ovog teksta.
Upotrijebite neotkošteni pileći zabatak s kožicom za ovo jelo i dobit ćete slasnije rezultate.
Kajunski pileći gulaš - sastojci:
- 650 ml pilećeg temeljca
- 500 g pilećeg zabatka
- 30 g brašna
- 1 luk
- 1 stapka celera
- 1 paprika
- 1 žlica cajun začinske mješavine
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- mladi luk za posluživanje
Kajunski pileći gulaš - priprema:
- Zagrijte dvije žlice ulja u većem loncu i na umjerenoj temperaturi. Na njemu ispirjajte sitno nasjeckani luk, papriku i celer – pirjajte povrće oko 10 minuta dok ne omekša. Potom ga izvadite iz lonca i privremeno ostavite sa strane.
- U lonac dodajte još dvije žlice ulja, pojačajte temperaturu i prepržite pileće zabatke koje ste premazali sa solju i paprom. Pecite ih s obje strane oko pet do šest minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Uklonite i piletinu iz lonca.
- Smanjite temperaturu na lagano. Dodajte brašno u lonac i pomiješajte ga dobro s preostalom masnoćom na dnu. Kuhajte roux uz stalno miješanje 10-ak minuta dok ne dobije smeđu boju.
- Začinite brašno sa začinskom cajun mješavinom i podlijte ga pilećim temeljcem. Vratite u tavu prepirjajano povrće i piletinu i dobro sve promiješajte. Kuhajte gulaš na laganoj temperaturi oko 45 minuta dok meso ne bude termičko obrađeno do kraja. Poslužite ga s nasjeckanim mladim lukom ili začinskim biljem po želji. Dobar tek!
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta