Cajun ili kajunska kuhinja je vrsta kuhinje s američkog juga, točnije iz američke savezne države Louisiane koja kombinira kulinarske utjecaje američkih domorodaca, zapadnoafričke okuse te francusku i španjolsku kuhinju.

Karakterizira je vrlo ukusna i začinjena hrana, a kojoj je baza kajunska mješavina začina. U njoj ćete obično nekoliko vrsta mljevenih čili papričica, kajenski papar, bijeli i/ili crni papar, sol, majčinu dušicu, origano, a katkad i češnjak te luk u prahu. 

Može se kupiti u Hrvatskoj u specijaliziranim trgovinama začina, ali i u internetskim trgovinama.

Ova mješavina začina transformirat će okus brojnih jela – pečenog mesa, ribe i povrća. Zvijezda je i slasnog kajunskog gulaša od piletine za koji vam dajemo recept u nastavku ovog teksta. 

Upotrijebite neotkošteni pileći zabatak s kožicom za ovo jelo i dobit ćete slasnije rezultate.

Kajunski pileći gulaš - sastojci:

  • 650 ml pilećeg temeljca
  • 500 g pilećeg zabatka
  • 30 g brašna
  • 1 luk
  • 1 stapka celera
  • 1 paprika
  • 1 žlica cajun začinske mješavine
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • mladi luk za posluživanje

Kajunski pileći gulaš - priprema:

  1. Zagrijte dvije žlice ulja u većem loncu i na umjerenoj temperaturi. Na njemu ispirjajte sitno nasjeckani luk, papriku i celer – pirjajte povrće oko 10 minuta dok ne omekša. Potom ga izvadite iz lonca i privremeno ostavite sa strane.
  2. U lonac dodajte još dvije žlice ulja, pojačajte temperaturu i prepržite pileće zabatke koje ste premazali sa solju i paprom. Pecite ih s obje strane oko pet do šest minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Uklonite i piletinu iz lonca.
  3. Smanjite temperaturu na lagano. Dodajte brašno u lonac i pomiješajte ga dobro s preostalom masnoćom na dnu. Kuhajte roux uz stalno miješanje 10-ak minuta dok ne dobije smeđu boju.
  4. Začinite brašno sa začinskom cajun mješavinom i podlijte ga pilećim temeljcem. Vratite u tavu prepirjajano povrće i piletinu i dobro sve promiješajte. Kuhajte gulaš na laganoj temperaturi oko 45 minuta dok meso ne bude termičko obrađeno do kraja. Poslužite ga s nasjeckanim mladim lukom ili začinskim biljem po želji. Dobar tek!

Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta kako trančirati pile - 5 kako trančirati pile - 4 kako trančirati pile - 3 +1 kako trančirati pile - 2