Složenci su izvrstan način da potrošite sastojke iz hladnjaka kojima se bliži rok trajanja. U jesensko vrijeme posebno su popularni složenci na bazi tjestenine koji se zapeku u pećnici s topivim sirom po želji.

Donosimo vam recept za jednostavni složenac od tjestenine, mljevenog mesa, povrća i sira koji se može pripremiti za 45 minuta.

Sastojci za zapečenu tjesteninu s mljevenim mesom:
400 grama mljevenog mesa
400 grama sušene tjestenine
200 grama topivog sira po želji
1 l gotovog umaka za tjesteninu
1 tikvica
1 velika paprika
1 luk
½ češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje

Sastojci:

1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Iako se možete poslužiti bilo kojom vrstom sušene tjestenine, ona cjevasta ili školjkasta poput pennea ili makarona izvrsna je za složence jer bolje upija umak.

2. U isto vrijeme na štednjaku prepržite kockice luka, paprike i mljeveno meso dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ulijte gotov umak za tjesteninu, češnjak u prahu, soli i papar po želji te pola količine naribanog sira. Pomiješajte sve zajedno.


3. Prebacite tako pripremljenu tjesteninu na lagano namašćen lim za pečenje te umiješajte svježu tikvicu narezanu na kocke.

4. Složenac stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.

5. Izvadite složenac iz pećnice preko vrha posipajte ostatak sira i zapecite sve zajedno još oko pet minuta.

6. Poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovo je iznimno fleksibilni recept jer možete iskoristiti namirnice iz hladnjaka koji su vam na raspolaganju. Ako nemate tikvicu, poslužiti se možete i patlidžanom. U složenac možete staviti i ostatke brokule, cvjetače, mrkve, gljive...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju