Čarobnjak u pripremi azijskih jela chef Vid Nikolić i Vedran Gulin, koji neumorno promovira kulturu ispijanja koktela u Hrvatskoj, tanjurima i čašama ne prestaju skupljati pohvale u Soi Fusion Baru od prvog dana. Uzbudljiva suradnja tijekom Adventa se proširila i na Strossmayerov trg, preciznije - Fuliranje.

Jedna od najboljih slastica Adventa, njihov ĐEPANIZ ČIŠKE osvaja i one kojima torta od sira nije prvi izbor. Hipnotički drhtav, japanski cheesecake iznenađujuće je običan na oko, ali nemojte da vas izgled prevari – prepustite mu se bez predrasuda. Flafasti oblak na tanjuru osvježavajuće je citrusan, praznik za sva osjetila koji ćete poželjeti često proslaviti.

Situacija na jelovniku u njihovoj kućici na Fuliranju neprestano se mijenja pa su tako među novitetima gyoze i wrapovi, a Vedran Gulin potpisuje prve koktele u limenci za u džep: CCBS i 5 SPC. Simpatične "bombice" možete ponijeti kući ili uživati u ritualu točenja u čašu na licu mjesta. Kome treba ideja za poklon, u SOI-ju mogu napraviti i personalizirane koktele i etikete.

Iza brojki i slova na etiketama krije se clear bourbon sour (burbon, cimet i chilli) i five-spices gimlet, koji predstavljaju Božić u "konzervici".

Tko poželi, sour smije pomiješati s kolom ili pivom, no spektakularan je čist, kada se lijepi balans i pikantni chilli u aftertasteu zaokruže u osmijeh na licu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako lagan, drhtav i fin: Pečeni cheesecake koji treba probati na Fuliranju

Količina od dva decilitra nije bezazlena, pa ako vas ponese otvaranje limenki, pripazite da vas ne odnese u neželjenom smjeru. Gurmanski five-spices gimlet u kućici pripremaju i u vrućoj verziji. Na parama cimeta, klinčića, zvjezdastog anisa, pimenta i ružičastog papra toplije je oko srca, ali i šire – idealan je za grijanje ruku za adventskih večeri.

Moćni power wrap konkretan je zapečeni spoj mljevene svinjetine i graha, komadići piletine sa gljivama, BBQ umaka, edamamea, shiitaka i srirache, kremastog sira i cheddara. Dovoljno je moćan da vas satima drži sitima. 

Tražite li nešto količinom manje moćno, iskušati možete gyoze – jastučiće od tijesta koji se u Japanu tradicionalno poslužuju za predjelo. Vid Nikolić za Fuliranje je pripremio dvije kombinacije. U jednoj se krvavica spaja s vratinom i kiselim kupusom, a nešto je lakša orijentalna varijanta piletine sa shiitakama i kuminom.

Tko se navuče na Aziju, gurmansko istraživanje tijekom cijele godine može nastaviti u SOI-ju. Osim već spomenutog japanskog cheesecakea s kremom od yuzua, među slatkišima je i sticky toffee – topli kolač od datulja s toffee umakom i sladoledom od vanilije.

SOI - 4 Hrana i piće Posve (ne)običan bar s odličnom kuhinjom i pićima kakvih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj

Kung pao, specijalitet koji u prijevodu s kineskog sugerira da se radi o čuvaru palače također plijeni pozornost. Tradicionalnu piletinu u SOI-ju mijenja carska svinjetina, a eksploziji okusa pridonose čvarci, kikiriki i tostirani lješnjaci.

Hrskavo prženi na japanski način (karaage) komadići mariniranog zabatka dobivaju specifičnu hrskavost zahvaljujući škrobu i panko mrvicama, a zatim ne preostaje drugo no loptaste divotice "toćati" u wasabi korijandar majonezu. Za dodatni kick, na stol stiže i ukiseljeno povrće.

Među klasicima azijske kuhinje su i dahl, zeleni curry te kineski žuti rezanci sa svinjetinom i pregršt začina (dan dan).

Zahvaljujući Woltu u okusima istoka možete i uživati kod kuće, ali opus jela za dostavu je u nešto suženoj varijanti.

Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima Torta od čokolade, đumbira i čaja Đumbir Škampi na tajlandski +1 Naribani đumbir daje pikantan okus ramenu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju