Čokolada i banana sjajan su par. Ako pripremate klasični banana kruh, dodajte nešto čokoladnih kapljica u smjesu i uživajte u sjajnom okusu. Ako želite još bogatiji i raskošniji desert, u smjesu umiješajte i kakao prah.

U trendu Mljet Odisejev otok Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga Blitva s krumpirom Najpopularniji ljetni prilog 3 osnovne pogreške zbog kojih nam blitva s krumpirom ne ispada dobro Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji čitaju (i pamte) dalje od naslova

Da bi dobili ukusan kruh važno je koristiti iznimno zrele banane. Znate one sa smeđim točkama na kori koje izgledaju kao da biste ih trebali baciti u smeće? Nemojte ih bacati u smeće. Takve banane daju najbolji banana kruh. 

Trik za zrele banane 

Nemate li dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici (desetak minuta u kori na 110 stupnjeva Celzija) ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Višak zrelih banana sačuvajte tako da ih narežete na ploške i zamrznete u plastičnoj vrećici pa iskoristite za superkremaste smoothieje.

Najbolje od svega? Ovaj je recept za banana kruh tako jednostavan i lagan da ga mogu napraviti i najveći amateri u izradi kolača. Za pripremu vam ne treba mikser, niti nikakvi posebni alati. Samo malo strpljenja dok čekate da se kruh ispeče.

Sastojci za čokoladni banana kruh:

  • 175 g brašna
  • 160 g smeđeg šećera
  • 100 g čokoladnih kapljica
  • 75 g rastopljenog maslaca
  • 20 g kakao praha
  • 3 zrele banane
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ¼ čajne žličice pimenta u prahu
  • prstohvat soli

Priprema čokoladnog banana kruha:

  1. Namastite kalup za kruh i stavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Banane pretvorite u pire s vilicom. Pomiješajte ih s rastopljenim maslacem, smeđim šećerom, jajetom i ekstraktom vanilije.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, piment i sol.
  4. Suhe sastojke umiješajte u smjesu na bazi banana i dobro promiješajte.
  5. Na kraju dodajte čokoladne kapljice.
  6. Prebacite smjesu u namašćeni kalup za kruh i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevihj stupnjeva oko 50 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
  7. Ohladite čokoladni banana kruh prije posluživanja. Dobar tek!

Topi se u ustima: Recept Jelene Markote za čokoladni banana kruh s pastom od oraha, koji joj je donio pobjedu u Kulinarskom okršaju blogera Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Čokoladni banana kruh s pastom od oraha praline Jelena Markota i njezin pobjednički tanjur +6 Darko Kontin, Darko Debić, Jelena Markota i Darko Vlašić