Debele, pahuljaste i pečene na maslacu, američke palačinke možda nisu najzdraviji izbor za doručak, ali su neodoljivo ukusne. Američke palačinke s borovnicama još su ukusnije, a svježina borovnica divno paše uz prozračno slatkasto tijesto i finu aromi maslaca.
Napravit ćete ih za manje od dvadeset minuta, a kladimo se da će vam trebati puno manje da ih smažete. Poslužite ih vruće, s još maslaca koji će se na njima otopiti jer - kad je bal...
Američke palačinke s borovnicama - sastojci:
- 180 ml mlijeka
- 2 žlice bijelog octa
- 130 g brašna
- 2 žlice šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice soli
- 1 jaje
- 2 žlice rastopljenog maslaca + za pečenje i posluživanje, po želji
- 150 g svježih borovnica
Američke palačinke s borovnicama - priprema:
- Pomiješajte mlijeko i ocat i ostavite da odstoji minutu ili dvije kako biste dobili mlaćenicu.
- Pomiješajte suhe sastojke. Umiješajte jaje, mlijeko (mlaćenicu) i rastopljeni maslac u suhe sastojke i miksajte dok se ne sjedine.
- Zagrijte tavu s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Otopite malo maslaca u tavi.
- Ulijte jednu zaimaču tijesta u vruću tavu i raširite ga pa po vrhu posipajte borovnice. Pecite dok se rubovi se ne počnu učvršćivati i odvajati od tave pa okrenite i pecite još 1-2 minute.
- Ponovite s preostalom smjesom i borovnicama.
- Poslužite s maslacem.