• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sirevi

Adut talijanskih kuhara: Trikovi da sirom jednostavne recepte pretvorite u vrhunske gastronomske užitke

Oni su nezaobilazan dio tradicionalne kuhinje, razlog zbog kojeg smo ovisni o talijanskim jelima. Sirevi su adut svakog talijanskog kuhara jer uz njih sve ima bolji okus.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.10.2024 08:09 komentari
viber Created with Sketch.
Adut talijanskih kuhara - 3
Adut talijanskih kuhara - 3 (Foto:Karlo Klasić/Nova Studio)

Galerija Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi 8 Malfati Fiorentina s Galbani Ricottom i Grana Padanom 8 Torteline s ricottom 8 Adut talijanskih kuhara - Galbani Mozzarella 8

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"

Talijanska kuhinja poznata je diljem svijeta po bogatstvu okusa, a jedan od ključnih elemenata koji pridonose toj prepoznatljivosti su sirevi. Od parmigiana reggiana i grana padana, preko ricotte i mascarponea do svježe mozzarelle, sirevi su neizostavan dio mnogih talijanskih jela. Ti sirevi, svaki sa svojim specifičnim okusom i teksturom, igraju ključnu ulogu u oblikovanju talijanske gastronomske tradicije.

Zašto je sir toliko prisutan u talijanskoj kuhinji?

Sirevi su ključni sastojak talijanske kuhinje zbog svoje sposobnosti da poboljšaju okus jela i doprinesu njihovoj teksturi. Bogatstvo talijanskih sireva proizlazi iz različitih regija, mikroklimatskih uvjeta i dugogodišnje tradicije proizvodnje mliječnih proizvoda. Svaki sir donosi jedinstven profil okusa – od slanog i pikantnog do blagog i kremastog – što omogućuje talijanskim kuharima da kreiraju jela koja su harmonična i slojevita.

Zato se u talijanskoj kuhinji, u kojoj se cijeni jednostavnost i kvaliteta sastojaka, sirevi koriste u toliko mnogo jela – oni dodaju složenost i dubinu svakom zalogaju te pretvaraju jednostavne recepte u gastronomske užitke.

Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Takvu dugu tradiciju proizvodnje sireva, čija povijest seže više od 140 godina unatrag, ima i jedan od najpoznatijih talijanskih brendova sira Galbani. Otac Davide i sin Egidio Galbani davne su 1882. godine u malom mjestu Ballabio počeli proizvoditi visokokvalitetne sireve koje su oduvijek željeli podijeliti s ljudima diljem svijeta. I dandanas su poznati po kvaliteti koja je nadaleko priznata jer se u Galbaniju oduvijek koristi samo najbolje mlijeko, a kasnije i standardizirani industrijski procesi koji održavaju kvalitetu baš svakog proizvedenog sira, kao što su, uz Grana Padano i Parmigiano Reggiano, i mozzarella, ricotta, gorgonzola i mascarpone.

Danas je Galbani sir prisutan u više od 140 zemalja, a vizija i vrijednosti osnivača Galbanija i dalje nas inspiriraju. "Taste of dolce vita" okusili smo i na predstavljanju našeg projekta Italian chef weekend experience, na kojem je talijanski chef s hrvatskom adresom Stefano Cosattini pripremao sve, od predjela odnosno aperitiva do deserta, uz pomoć Galbani sireva.

Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Tako su svi okupljeni uz focacciu i piće dobrodošlice ''zagrijali'' osjetne pupoljke Galbani mozzarellom i kockicama parmigiana reggiana.

Galbani Grana Padano i ricotta tako su se našli u malfatima fiorentina, žličnjacima koji svoju pahuljastost mogu zahvaliti upravo sirevima. A malo drugačija interpretacija tiramisua možda je mogla proći bez ruma i piškota, ali bez kave i kreme s mascarponeom nikako.

Malo drugačija interpretacija tiramisua, ali bez kreme s mascarponeom ne ide Malo drugačija interpretacija tiramisua, ali bez kreme s mascarponeom ne ide (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

U nastavku donosimo kako i u kojim jelima još možete koristiti vrhunske talijanske sireve bez kojih ne može proći niti jedan njihov ručak.

Parmigiano reggiano i grana padano – kraljevi tvrdih sireva

Parmigiano reggiano i grana padano spadaju u skupinu tvrdih, zrelih sireva, prepoznatljivih po intenzivnom, pikantnom okusu i zrnatim teksturama. Parmigiano reggiano, poznat kao kralj sireva, ima bogat i slojevit okus koji je rezultat dugog procesa zrenja. U talijanskoj kuhinji koristi se za posipanje preko jela poput tjestenine i rižota, gdje dodaje dubinu okusa i pojačava umami karakteristike jela. Grana padano, sličan parmigianu, ali nešto blažeg okusa, savršeno se uklapa u svakodnevna jela poput salata i juha.

Adut talijanskih kuhara - 4 Adut talijanskih kuhara - 4 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Ricotta – kremasta baza za slatka i slana jela

Ricotta, blagi svježi sir, omiljena je u talijanskoj kuhinji zbog svoje svestranosti. Koristi se u širokom rasponu jela – od lazanja i raviola do slatkih cannola i torta. Njena kremasta tekstura i blag okus omogućuju joj da savršeno upije okuse ostalih sastojaka te tako jela poput špinata s ricottom ili nadjevenih tjestenina čini posebno ukusnima.

Galbani Ricotta Galbani Ricotta (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Mascarpone – srce talijanskih deserata

Kada je riječ o talijanskim desertima, mascarpone je nezaobilazan. Taj sir je ključni sastojak poznatog tiramisua, gdje njegova bogata, kremasta struktura daje desertu nevjerojatnu glatkoću i puninu. Isto tako dat će punoću i raznim drugim desertnim kremama bez potrebe za jajima. Mascarpone se također koristi u izradi kremastih umaka za tjestenine i rižote te dodaje luksuznu teksturu jelima.

Mozzarella – simbol svježine

Mozzarella, posebno ona od bivoljeg mlijeka (mozzarella di bufala), simbol je svježine u talijanskoj kuhinji. Njena nježna, blago slana nota savršeno se slaže s jednostavnim jelima poput salate caprese (s rajčicama i bosiljkom) ili kao topivi sloj na pizzi margheriti. Mozzarella je idealna za jela koja zahtijevaju sir koji se topi jer stvara savršeno rastezljivi, kremasti sloj. Lazanje, parmiggiana i ostala čudesa koja griju oko srca ne mogu proći bez tog sira. 

Parmiggana Parmiggana (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Galbani po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #sirevi
  • #talijanska kuhinja
  • #galbani
  • #italian chef weekend experience
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Zdravo i fino
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Vidi se iz svemira
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Srbija: Tragičan kraj potrage za nestalom Anom
KRAJ POTRAGE
Pronađena nestala Ana: Tijela su tri dana bila u automobilu
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj
OTKAZANO
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj: "U šoku smo i razočarani"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
Kakav potez...
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Vidi se iz svemira
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Severina u ekstravagantnoj haljini s perjem brenda Taller Marmo
U hit smeđoj boji
Severina: Haljina s perjem otkriva gola ramena, ali čekajte da vidite donji dio - pravi spektakl!
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Suppli je popularna rimska ulična hrana
Prefini suppli

Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira

I dok rimski suppli ima duguljasti oblik i radi se od mješavine riže, rajčice i mozzarelle, sicilijanski arancini je okrugao ili stožast, a nadjeva se raznim punjenjima – raguom, graškom, šunkom i slično NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close