Talijanska kuhinja poznata je diljem svijeta po bogatstvu okusa, a jedan od ključnih elemenata koji pridonose toj prepoznatljivosti su sirevi. Od parmigiana reggiana i grana padana, preko ricotte i mascarponea do svježe mozzarelle, sirevi su neizostavan dio mnogih talijanskih jela. Ti sirevi, svaki sa svojim specifičnim okusom i teksturom, igraju ključnu ulogu u oblikovanju talijanske gastronomske tradicije.

Zašto je sir toliko prisutan u talijanskoj kuhinji?

Sirevi su ključni sastojak talijanske kuhinje zbog svoje sposobnosti da poboljšaju okus jela i doprinesu njihovoj teksturi. Bogatstvo talijanskih sireva proizlazi iz različitih regija, mikroklimatskih uvjeta i dugogodišnje tradicije proizvodnje mliječnih proizvoda. Svaki sir donosi jedinstven profil okusaod slanog i pikantnog do blagog i kremastog – što omogućuje talijanskim kuharima da kreiraju jela koja su harmonična i slojevita.

Zato se u talijanskoj kuhinji, u kojoj se cijeni jednostavnost i kvaliteta sastojaka, sirevi koriste u toliko mnogo jela – oni dodaju složenost i dubinu svakom zalogaju te pretvaraju jednostavne recepte u gastronomske užitke.

Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Takvu dugu tradiciju proizvodnje sireva, čija povijest seže više od 140 godina unatrag, ima i jedan od najpoznatijih talijanskih brendova sira Galbani. Otac Davide i sin Egidio Galbani davne su 1882. godine u malom mjestu Ballabio počeli proizvoditi visokokvalitetne sireve koje su oduvijek željeli podijeliti s ljudima diljem svijeta. I dandanas su poznati po kvaliteti koja je nadaleko priznata jer se u Galbaniju oduvijek koristi samo najbolje mlijeko, a kasnije i standardizirani industrijski procesi koji održavaju kvalitetu baš svakog proizvedenog sira, kao što su, uz Grana Padano i Parmigiano Reggiano, i mozzarella, ricotta, gorgonzola i mascarpone.

Danas je Galbani sir prisutan u više od 140 zemalja, a vizija i vrijednosti osnivača Galbanija i dalje nas inspiriraju. "Taste of dolce vita" okusili smo i na predstavljanju našeg projekta Italian chef weekend experience, na kojem je talijanski chef s hrvatskom adresom Stefano Cosattini pripremao sve, od predjela odnosno aperitiva do deserta, uz pomoć Galbani sireva.

Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi Adut talijanskih kuhara - Galbani sirevi (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Tako su svi okupljeni uz focacciu i piće dobrodošlice ''zagrijali'' osjetne pupoljke Galbani mozzarellom i kockicama parmigiana reggiana.

Galbani Grana Padano i ricotta tako su se našli u malfatima fiorentina, žličnjacima koji svoju pahuljastost mogu zahvaliti upravo sirevima. A malo drugačija interpretacija tiramisua možda je mogla proći bez ruma i piškota, ali bez kave i kreme s mascarponeom nikako.

Malo drugačija interpretacija tiramisua, ali bez kreme s mascarponeom ne ide Malo drugačija interpretacija tiramisua, ali bez kreme s mascarponeom ne ide (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

U nastavku donosimo kako i u kojim jelima još možete koristiti vrhunske talijanske sireve bez kojih ne može proći niti jedan njihov ručak.

Parmigiano reggiano i grana padano – kraljevi tvrdih sireva

Parmigiano reggiano i grana padano spadaju u skupinu tvrdih, zrelih sireva, prepoznatljivih po intenzivnom, pikantnom okusu i zrnatim teksturama. Parmigiano reggiano, poznat kao kralj sireva, ima bogat i slojevit okus koji je rezultat dugog procesa zrenja. U talijanskoj kuhinji koristi se za posipanje preko jela poput tjestenine i rižota, gdje dodaje dubinu okusa i pojačava umami karakteristike jela. Grana padano, sličan parmigianu, ali nešto blažeg okusa, savršeno se uklapa u svakodnevna jela poput salata i juha.

Adut talijanskih kuhara - 4 Adut talijanskih kuhara - 4 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Ricotta – kremasta baza za slatka i slana jela

Ricotta, blagi svježi sir, omiljena je u talijanskoj kuhinji zbog svoje svestranosti. Koristi se u širokom rasponu jela – od lazanja i raviola do slatkih cannola i torta. Njena kremasta tekstura i blag okus omogućuju joj da savršeno upije okuse ostalih sastojaka te tako jela poput špinata s ricottom ili nadjevenih tjestenina čini posebno ukusnima.

Galbani Ricotta Galbani Ricotta (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Mascarpone – srce talijanskih deserata

Kada je riječ o talijanskim desertima, mascarpone je nezaobilazan. Taj sir je ključni sastojak poznatog tiramisua, gdje njegova bogata, kremasta struktura daje desertu nevjerojatnu glatkoću i puninu. Isto tako dat će punoću i raznim drugim desertnim kremama bez potrebe za jajima. Mascarpone se također koristi u izradi kremastih umaka za tjestenine i rižote te dodaje luksuznu teksturu jelima.

Mozzarella – simbol svježine

Mozzarella, posebno ona od bivoljeg mlijeka (mozzarella di bufala), simbol je svježine u talijanskoj kuhinji. Njena nježna, blago slana nota savršeno se slaže s jednostavnim jelima poput salate caprese (s rajčicama i bosiljkom) ili kao topivi sloj na pizzi margheriti. Mozzarella je idealna za jela koja zahtijevaju sir koji se topi jer stvara savršeno rastezljivi, kremasti sloj. Lazanje, parmiggiana i ostala čudesa koja griju oko srca ne mogu proći bez tog sira. 

Parmiggana Parmiggana (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Galbani po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju