Svaka čast banani, mangu, papaji i avokadu, no odličan izvor hranjivih tvari iz voća možemo pronaći i u vlastitom dvorištu – na stablu jabuke.

Jabuke se smatraju najrasprostranjenijim voćem na svijetu. Poznato je više od 7000 sorti jabuka koje uspijevaju na gotovo svim kontinentima. Povrh svega, ovi slatko-kiseli plodovi iz porodice ružavki dostupni su tijekom cijele godine.

Jabuke su u nutricionističkom smislu vrlo vrijedne namirnice, no unatoč tome mnogi ih zaboravljaju konzumirati. Neki statistički podaci govore kako Hrvati jedu otprilike 15 kilograma jabuka godišnje, što je dva do tri puta manje od prosjeka u ostatku Europske unije.

Evo zašto biste ih češće trebali uvrstiti na svoj jelovnik:

1. Čuva imunitet

Jabuka, a pogoto njezina kora sadrži značajne količine vitamina C, koji snaži imunitet i pomaže mu da se bori protiv sezonskih bolesti.

2. Potiče probavu

Ovo voće obiluje prehrambenim vlaknima i pektinom, koji protiču rad cijelog probavnog sustava.

3. Snižava kolesterol i šećer u krvi

Jabuke su i voće koje snižava razine lošeg kolesterola te uravnotežuje šećer u krvi. Blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sustav.

Jabuke Hrana i piće Top 5 sorti jabuka koje morate isprobati ako želite živjeti zdravo

4. Čuva jetru
Neka su istraživanja pokazala da jabuka sadrži tvari koje zaštitno djeluju na jetru te sprječavaju taloženje masti u ovome organu.

5. Blagonaklono djeluje na živčani sustav
Kvercetin je prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida koji neutralizira slobodne radikale iz tijela, sprječava oksidaciju u stanicama te blagonaklono djeluje na cijeli živčani sustav. Ovaj antioksidans nalazi se u jabukama – posebice u kori crvenih vrsta.

6. Pomaže u mršavljenju
U stotinu grama svježe jabuke nalazi se oko pedeset kalorija, pa se nameće kao odličan izbor ako želite smanjiti ili održati tjelesnu masu.

7. Djeluju protuupalno
Vrste jabuka sa crvenom korom sadrže značajne količine antocijanina. Ovaj biljni pigment ima protuupalna svojstva.

Kako ih čuvati?

Jabuke obožavaju hladnoću. Stavite li ih u plastičnu vrećicu u hladnjak, održat će svoju svježinu i do šest tjedana. No nemojte ih stavljati pokraj drugog voća i povrća jer sadrže plin etilen koji potiče kvarenje drugih namirnica. U hladnijem dijelu godine možete ih pohraniti na balkon.

Jabuke su najzdravije kad se jedu svježe s korom, no od njih se mogu pripremati i najrazličitija jela. Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za kulinarske igre.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju