Jabuke su prepune prehrambenih vlakana i drugih važnih nutrijenata koje jačaju imunitet i blagonaklono djeluju na zdravlje, a sadrže tek 80 kalorija po plodu. Iako na svijetu postoji 7 tisuća sorti jabuka, mi vam nudimo pet favorita koje će vas oduševiti sa svojim specifičnim karakteristikama i okusom.

1. Granny Smith

Okus: Kiselkasta vrsta zelene čvrste jabuke koja je prepuna sokova
Dobra za zdravlje: Prepuna je prehrambenih vlakana i polifenola koji će vas zasititi i pomoći vam da se tako osjećate dulje vrijeme. Stoga se nameće kao odlična saveznica kod osoba koje pokušavaju smršaviti i održati težinu. Zelene jabuke sadrže i tvar procyanidins koja je povezana s pojačanim rastom kose.
Kako je jesti: Najbolje je jesti je svježu kao međuobrok, ili dio salata, a možete je i kuhati i peći po želji.

2. Gala

Okus: Umjereno slatka sorta jabuke tanke crvene kore
Dobra za zdravlje: Gale su prepune flavonida – antioksidansa koji sprečava i umanjuje upalne procese u tijelu. Najviše korisnih elemenata, pak, nalazi se u kori, pa ih nemojte guliti ako ne morate.
Kako ih jesti: Zbog tanke kore i čvrsta ploda ova se sorta lako kuha i peče, dok nježna slatkoća odlično komplimentira brojnim slanim i slatkim jelima. Primjerice, sparite slatki pire od jabuka sa svinjskim odreskom.

3. Fuji

Okus: Hrskava i slatka jabuka
Dobra za zdravlje: Ova sorta ima najvišu koncentraciju bioflavonida od bilo koje podvrste jabuka. Bioflavonidima se pripisuju anti-aging karakteristike, a poznati su i kao ublaživači upala u tijelu.
Kako ih jesti: Dodajte ih jelima u kojima želite prepoznatljivi okus jabuke – npr. odlični su dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, ili jogurtu.

4. Macintosh

Okus: Umjereno slatka jabuka, puna sokova, nježnog ploda
Dobra za zdravlje: Kora ove jabuke sadrži ursoličnu kiselinu koja smanjuje razinu šećera u krvi, uravnotežuje kolesterol i čuva mišićnu masu.
Kako ih jesti: Savršena sorta za pripremu marmelada i džemova.

5. Jonagold

Okus: Ova je sorta hibrid Jonathanki i Zlatnog delišesa, pa plodove karakterizira slatko-kiseli okus
Dobra za zdravlje: U Jonagoldu ćete naći najviše pektina – topivih vlakana koji su poznati kao snižavatelji krvnog tlaka i kolesterola.
Kako ih jesti: Jonagoldov mekaniji plod savršen je za pripremu juha, smoothieja i prirodnih sokova

U našoj fotogaleriji pogledajte sve spomenute vrste jabuka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju