Zaboravite načas visoku kuhinju, degustacijske menije i cijene koje se broje u stotinama (bilo kuna, bilo eura) i sjetite se dobrog starog pomfrita. Nema onog tko ga nije volio jesti kao dijete, a ako vam ta navika nije ostala i dan danas, evo prilike da se podsjetite onog pravog okusa prženih krumpirića.

S obzirom da čitate punkufer očito volite i putovanja, pa smo na stranici bigseventravel.com pronašli 10 mjesta diljem Europe u kojima vas okus pomfrita neće razočarati!

10. Street Fries Kitchen – Riga, Latvija

TOP 10 otvaraju „ulični krumpirići“ u glavnom latvijskom gradu. Na meniju se nudi nekoliko vrsta, a koje god da izaberete teško ćete pogriješiti, jer su brižljivo narezani, hrskavi i ukusni. Također, ovdje se jede i odličan brunch, a i burgeri će vam razvući lice u osmijeh.

9. The Oban Fish And Chip Shop – Oban, Škotska

U ovaj lučki grad nismo sigurni da ćete ikad otići, jer se smjestio 200 kilometara od Edinburga i 150 od Glasgowa. No, čovjek nikad ne znate, pa ako vas put nanese ovdje, znajte kako je bar iz naslova idealno mjesto za guštanje u pomfritu. Iako će vas ovdje prvo privući riba koje ima u izobilju, uskoro će vam postati jasno zašto se ovdje pomfrit smatra najboljim u Škotskoj. Savršeno zlatni i puni okusa, poželjan su prilog bilo kojem jelu.

8. Fritland – Bruxelles, Belgija

Naravno, jasno je kako je ovu listu nemoguće sastaviti bez belgijskih gradova. U glavnom gradu smjestio se Fritland, jedno od najpoznatijih svjetskih „pomfrit mjesta“, a jasno vam je zašto i tako visoko kotira, čim okusite božanstvene krumpiriće. Ukoliko pomfrit obavezno kombinirate s umakom, ovdje vam ih se nudi čak 10, tako da – navalite!

7. Friterie De La Spetz – Arlon, Belgija

Ovaj pomfrit govori tisuću jezika, a uz njega će vam servirati, baš kao i u Fritlandu, brojne umake. Dodajte još i preljeve koji vas vode na višu razinu, a potražnja je tolika da u svježinu pomfrita ne morate posumnjati ni na trenutak...

6. Cantina e Cucina – Rim, Italija

Što reći, u zemlji pašte, pizze i ostalih slastica, naići ćete i na izvrstan pomfrit. I to ćete ga pronaći u tradicionalnom restoranu Cantina e Cucina koji nudi mnogobrojna poznata talijanska jela. Ipak, tko god ih je upario s pomfritom, nije izašao nesretan.

5. Le Relais de Venise – Pariz, Francuska

S obzirom da se u svijetu pomfrit najčešće naziva „French fries“, kakva bi to lista bila bez francuske metropole? Ovdje je pun pogodak uzeti kombinaciju bifteka i pomfrita koji dolazi s posebnim umakom kuće. Fora je da pomfrit možete besplatno nadoručivati, pa postoji bojazan da ovaj restoran napustite nekoliko kilograma teži...

4. Freddy Friday – Amsterdam, Nizozemska

Pomfrit je ovdje u pravilu zatrpan coleslaw salatom i slasnim komadima trgane svinjetine (slavni pulled pork). U toj kombinaciji doslovno se topi u ustima, a ovo je zbilja jedno od najboljih mjesta u Amsterdamu kada je riječ o vrijednosti za novac.

3. Just Chips – Bristol, Engleska

„Kuća dobrog pomfrita“, kako joj tepaju domaći. Krumpirići se spremaju u stopostotnom suncokretovom ulju, što ih čini najzdravijim izborom zdrave hrane za vegane i obožavatelje jela bez glutena. Na stranu sve to, zbilja nije lako naći ovako dobar pomfrit!

2. Makamaka – Barcelona, Španjolska

Sjajni nachosi, burgeri, kokteli čine ovo mjesto sjajnim, ali posebnu draž daju nadaleko poznati prženi krumpirići s parmezanom! Nakon njih, teško ćete pristajati jesti najobičnije pomfrit...

1. Frites Atelier – Antwerp, Belgija

A pobjeda ide u belgijski Antwerp, gdje se radi najbolji pomfrit starog kontinenta! Oni su stvar digli na više razinu, a samo ime govori kako se ovdje pomfritu pristupa na umjetnički i prilično ozbiljan način. Ovo je zapravo lanac barova u Nizozemskoj i Belgiji, pa Frites Atelier možete naći i u Haagu, Utrechtu, Ghentu ali je navodno ovaj u Antwerpu – najbolji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju