Litice koje se uzdižu 120 metara iznad mora karakteriziraju ovaj nenaseljeni, ali vrlo poseban škotski otok, Handa. Zapravo, možda i nije toliko točno reći da je otok nenaseljen. Na njemu danas nema ljudi, ali na njemu je vrlo živo.

Više od 150 vrsta ptica, među kojima su pufini, troprsti galebovi, ali i 100 tisuća stalnih stanovnika, njoraka. Dok ptice lete oko litica, ispod njih plivaju dupini, kitovi, orke, morski psi... A osim bogatog životinjskog svijeta, ovaj otok bogat je i biljnim. Na njemu raste više od 200 vrsta biljaka i više od 100 vrsta mahovine.

A do kraja 1840-ih tu je bilo i 60-ak ljudi, koje je glad otjerala da drugdje potraže dom. Naime, stanovnici otoka Handa, koji je, zapravo, s obzirom na veličinu otoka bilo i dosta, živjeli su od poljoprivrede i ribarenja. Zahvaljujući velikoj populaciji ptica, jeli su i njih i njihova jaja, a trgovali perjem. Nako što je izbila glad zbog propasti usjeva krumpira, svi su odselili.

Danas otokom upravlja Scottish Wildlife Trust. A privlačan je mnogim turistima za jednodnevni izlet, osobito onima koje zanima promatranje ptica. A tu su i arheološki ostaci starog sela i groblja, još od posljednjih stanovnika Hande iz sredine 19. stoljeća. Osim toga, pogled s otoka u svim smjerovima je neopisiv. Osim kao turist, na Handu možete doći i kao volonter Scottish Wildlife Trusta.

Do Hande se može doći trajektom iz mjesta Tarbet. Po dolasku posjetitelje dočekuju djelatnici Scottish Wildlife Trust koji ih upoznaju s otokom te im daju kartu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju