Međimurska gibanica, francuski tost, bosanski lonac i šopska salata imenima jasno sugeriraju gdje su nastali, ali ne znaju svi da je rodni grad slavnog aromatičnog sira upravo istoimeni grad Gorgonzola pokraj Milana. Stanovnici Gorgonzole mirisnim festivalom svake jeseni obilježavaju dane sira koji obožava cijeli svijet.

Želite li saznati da li je gorgonzola bolja u Gorgonzoli nego kod nas potrebno je oko 45 minuta vožnje od kultnog grada mode. Na listi sireva kojima se po imenu vidi od kuda dolaze su i brie (sjever Francuske), camembert (Normandija) i roquefort (jug Francuske). Po namazu liptaueru prepoznaju se Slovaci, a rado je viđen gost i na našim stolovima. Za majonezu se sumnja da je nastala u Menorci, a navodno su španjolske domaćice mutile jaja da bi napravile taj svilenkasti umak još u 18. stoljeću.



Vulkanski kruh

Hibrid sendviča i pizze ime duguje talijanskom vulkanu na istoimenom otoku Stromboliju nadomak Sicilije. Iako kruže brojne teorije kako je nastao kruščić punjen sirom (najčešće mozzarellom), salamom ili kobasicom te povrćem, najvjerojatnija je ona kako je kuhar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.

Baš poput vulkana i punjena pizza skriva svakojaka iznenađenja ispod naizgled obične vanjštine. U filmu Ingrid Bergman glumi djevojku koja dolazi na otok Stromboli i pokušava se priviknuti na sirotinjsko okruženje, a život bi joj zasigurno bio lakši da je dane mogla kratiti pripremom kultnog specijaliteta.

>Krug po Siciliji: Otok za velike vulkane

Uspomena na Njemačku

Idealna ljetna salata od jabuka, celera i oraha s majonezom i ponekom bobom grožđa nastala je u hotelu Waldorf. Ekskluzivni hotel ime duguje njemačkom gradu iz kojeg potječu vlasnici Astor, a salata je ondje prvi put pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu 1983. Recept je osmislio Oscar Tschirky, a u izvornom obliku nije sadržavao orahe. Ponekad se dodaju i drugi sastojci, poput mesa ili suhog voća.

Mađarska kobasica

Popularne debrecinke nastale su u Debrecinu, mađarskom gradu koji je po veličini na listi odmah iza Budimpešte. Pikantnim okusom kojeg duguju mljevenoj paprici, papru i češnjaku debrecinke griju sve zemlje iz bivše Austro-Ugarske. Ta se dobro začinjena mađarska kobasica priprema od svinjetine i svinjske masti najčešće kuha ili peče na roštilju, a Mađari njima vole pojačati juhe i gulaše.

Vruće mjesto

Tabasco, ili na jeziku meksičkih urođenika Mjesto gdje je vruće i vlažno označava mjesto gdje se proizvodi još od 19. stoljeća, preciznije Avery Island u Louisiani. Propali pekar Edmund McIlhenny tijesto za kruh je zamijenio ručnim branjem crvenih paprika koje je miješao sa solju i octom. Ostalo je povijest – dražesne bočice s čepom koji oponaša dijamant postale su prepoznatljiv simbol za ljuti umak kojeg obožava i kraljica Elizabeta II kojoj je najdraže dodati nekoliko vatrenih kapi na škampe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju