Čovjeka je oduvijek privlačila mističnost, postizanje duhovnog mira i dobivanje nove snage. Stoga ne treba čuditi da se tijekom tisućljeća na sve moguće načine pokušavao povezati s nekim višim silama i dokučiti smisao života. Jedan od tih načina, kojim se pokušava postići unutarnji mir, labirinti su postavljeni u prirodi.



Malo međimursko mjesto Badličan, na pola puta između Nedelišča i Štrigove, krije prvi takav labirint u Hrvatskoj. Na više od 8000 četvornih metara šume postavljeno je čak 9 labirinata od kojih svaki ima drugačije djelovanje. Tu su labirinti za ljubav, sreću, um, tijelo, moć, osjećaje, energiju, povezanost, mudrost i stvaralaštvo, slobodu, preobrazbu te život i smrt. Izgrađeni od kamenja koje je pronađeno u obližnjem kamenolomu, a nalaze se u šumi koja je prije toga bila obrasla šikarom i gustim grmljem.

Iako će neki reći da se radi o površini šumskog tla na kojem je samo tako nabacano kamenje, to zapravo nije tako. Posebna pozornost polagala se upravo na smještaj labirinata i položaj kamenja. Tako je svaki kamen savršeno ukomponiran u okoliš šume, a sve kako se ne bi narušio njen sklad te se očuvala njena prirodnost.



Svaki od labirinata predstavlja jedan od planeta u Sunčevu sustavu. A zašto baš labirinti? Oni su simbol cjelovitosti i puta prema sebi. Svaki labirint ima jedan ulaz, stazu koja vijuga, jedno središte i istu stazu koja vodi do izlaza. Sama pomisao na to daje vam određenu sigurnost jer je odmah vidljivo da se u labirintima nemoguće izgubiti. Ispred svakog labirinta postavljena je tabla s njegovim nazivom, ali i kratkim opisom na što šetnja kroz njega najviše utječe.

Mnogi koji su isprobali šetnje labirintima, odnosno češće ih prakticiraju, kunu se u njihovu moć ispunjavanja nekom novom energijom i snagom. Drugi će reći da ne primjećuju ništa posebno. No, kako god okrenete, boravak u prirodi i šetnja praćena cvrkutom ptica ne može biti ništa loše i sama po sebi će na čovjeka djelovati blagotvorno.

Grad labirinta u Badličanu posebno je mjesto koje će već svojom pojavom u čovjeku probuditi neku skrivenu energiju i znatiželju. Spokojnu šetnju u krug, vijugavim stazama, prekinut će tek poneki automobil koji projuri cestom, ali ubrzo će ga zamijeniti zvuk vjetra u krošnji drveća i pjev ptica na granama. U Međimurju postoji još jedan labirint i on je izgrađen u Žabniku kraj starog mlina. U Hrvatskoj postoji oko 200 kamenih labirinata dok ih susjedna Slovenija ima 50-ak.



Bilo kako bilo, vjerovali vi u posebnu moć labirinata i njihovo djelovanje na um i tijelo čovjeka, svakako vrijedi posjetiti Grad labirinata u Badličanu i uživati u spokojnoj prirodi, pjevu ptica i čistom zraku te se maknuti od svakodnevice i gradske vreve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju