Gourmet Varaždin
U petak 29. svibnja Varaždincima i njihovim gostima na Kapucinskom će se trgu predstaviti restorani i vinari s hrvatskog sjevera. Tradicija vrhunskog kulinarstva, zasnovanog na tradicionalnim jelima i namimirnicama, i danas se njeguje u varaždinskim restoranima.


Klasična kuhinja varaždinskog kraja temelji se na nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih se najčešće koristi žitno i kukuruzno brašno za pripremu čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli i zlevanki. Važnu ulogu u kuhinji ima i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi. U varaždinskim restoranima obavezno treba kušati Varaždinske mlince, Varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače.

Za Međimurje su karakteristična hladna predjela s mesom iz tiblice, kosanom mašću, sirom turošom te svježim kravljim sirom s vrhnjem. Krepke juhe bazirane na puno povrća ili vrhnja s domaćom tjesteninom obavezan su dio svakog ručka. Mesna jela od piletine, svinjetine ili divljači kombiniraju se sa specifičnim umacima i preljevima često baziranim na vrhnju i gljivama. Sve vrste svježe riječne ribe također su na menijima međimurskih restorana. Prilozi se spravljaju od heljdine kaše, krumpira te od raženog ili pšeničnog tijesta, a kolači, kao što su međimurska gibanica, krapci i kelešice, oduševljavaju okusom.


U toj će se raskoši, oplemenjenoj vinima loklanih vinara, moći u petak 29. svibnja, za samo 30 KN, uživati od 17 sati ispod šatora postavljenog na Kapucinskom trgu. U subotu 30. svibnja na istom će se prostoru odvijati 8. Sajam domaće i zdrave hrane te gastro show i razni zabavni programi. A to je tek zagrijavanje za veliki Špancirfest...

Vrijeme jagoda
Vrhunac je sezone jagoda pa će u subotu 30. svibnja varaždinski ugostitelji po popularnim cijenama svojim gostima ponuditi ukusne zalogaje i pića na bazi jagode. Tako će restoran Angelus u ponudi imati rižoto sa šparogama, kokosom i jagodama te pizzu s nutelom i jagodama, a restoran Palatin posluživat će salatni tanjur s piletinom i jagodama. U slasticama od jagoda moći će se uživati i u hotelu Turist, restoranu Verglec, kavani Galerija, kavani Grofica Marica te Zlatnom zrnu, a kokteli na bazi jagoda miješat će se u My Wayu, Aquamarinu i Mea Culpi.


Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam
U subotu 30. svibnja na varaždinskom će se Starom gradu oživjeti srednji vijek. Od 11 do 17 sati u viteškom će se taboru odvijati srednjovjekovni sajam, prezentirati viteške vještine te natjecati u streličarskom turniru Anđeoska strijela. Vitezovi će se boriti za slavu i naklonost djeva, a u 18 sati uprizorit će se i bitka za Varaždin, povijesni događaj iz 13. stoljeća tijekom kojeg su Varaždinci odbili napad na grad u borbi za hranu. Streličarski turnir Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam organizira udruga Viteški red Svetog Nikole, a u njemu će sudjelovati brojne viteške skupine iz cijele Hrvatske.


Svatko će pronaći nešto za sebe
Delicije hrvatskog sjevera, jagode i vitezovi bit će nadopunjeni i Glazbom s balkona grada. Varaždinski će glazbenici svirati na balkonu gradske vjećnice, u 10 sati, te na balkonu Županijske palače, u 11 sati, i balkonu palače Sermage u, 11,30 sati. Smjena Gradske straže uvijek je atraktivna i treba ju pogledati, od 11 do 12 sati. Naravno, mogu se posjetiti muzeji i galerije pa će sigurno svatko sljedeći vikend u varaždinskoj povijesnoj jezgri pronaći nešto za sebe. Više informacija i cijeli program može se pronaći na web stranicama Turističke zajednice grada Varaždina. Vidimo se!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju