U domovini legendarnog Williama Wallacea, gajdi i viskija, jedna od osjetljivih tema za razgovor jest ona o tradicionalnoj nošnji Highlandera, odnosno tartana ili kilta. Taj je dio škotske nacionalne odjeće bio zabranjen nakon poraza kod Cullodena, no s vremenom je vratio zasluženo mjesto i postao omiljeni modni dodatak nakon što su ga krajem 18. stoljeća od zaborava otrgnuli viši staleži.

Što je ispod kilta?

Danas je tartan neiscrpna inspiracija modnih dizajnera, ali i nezaobilazan dio ulične mode. Vječno pitanje turista koji dolaze u Škotsku jest – što se skriva ispod kilta, odnosno nosi li se nešto ispod. Škoti koji imaju smisla za humor odgovorit će nešto poput: „Oblačim nešto ispod samo kad se moram penjati stepenicama u trgovačkom centru“. Oni manje otvoreni mogli bi se naljutiti jer je takvo pitanje zadiranje u initmu.

Lijepa vam je torbica!

Kao što kilt nije suknja, tako niti dodatak kiltu nije torbica. Sporran, koji je tradicionalni dio narodne nošnje i služi kao zamjena za džepove, nikada nemojte nazivati torbom ili torbicom. Žene nose torbice, a muškarci sporran. Izrađen je od kože ili krzna, a visi s kožnatih traka ili lanca oko struka.

Nessie ne postoji...

Jedna od tema koja Škotima nije na popisu najdražih (možda zato što su je toliko puta čuli) jest ona o čudovištu iz jezera Loch Ness. Nessie se počela ukazivati još u šestom stoljeću, a navodno je vlada na čelu koje je bila Margaret Thatcher ozbiljno razmišljala o lovu na Nessie.

Čak se govorilo o dovođenju dupina iz SAD-a koji bi pomogli u lovu. Osim u slučaju da ne naiđete na zagrižena obožavatelja misterija, temu o Nessie bolje je izbjeći. Osim toga, većina Škota smatra (ili želi vjerovati) da čudovište koje puni blagajne suvenirnica usitinu postoji.

Ne pijem Irn-Bru.

Odbijete li Škota koji vam nudi Irn-Bru, to je kao da turist kod nas ne želi popiti rakiju, kušati sarmu ili punjene paprike. Iron Brew poznat je kao “drugo nacionalno piće Škotske” jer se najčešće pije nakon viskija. Tradicionalno se pije protiv mamurluka jer sadrži hrpu šećera, kofeina i aromu naranče, što pruža energetski kick.

Zašto ste tako škrti? 

Mnogi Škoti nikada nisu čuli za izreku koja je u našim krajevima česta "škrt kao Škot“, a mnogi bi se mogli uvrijediti ako im krenete pričati viceve u stilu:

- Što piše ispod sata u edinburškom hotelu?
- Samo za goste hotela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju