Već nekoliko godina, Airbnb je „junak“ međunarodnih putovanja, i pruža turistima sjajan omjer cijene i kvalitete, pa nije ni čudo da ga se sve više i više koristi. Ipak, Airbnb i nije svugdje jednako povoljan, a to najbolje kazuju prosječne cijene za europske zemlje, i u nekima je smještaj, prilično nepovoljan.

Podaci su dobiveni s Airbnb stranice, a odnose se prosjek smještaj za jednu, dvije i šest osoba. Rezultati su pokazali kako je uvjerljivo najskuplja zemlja u Europi za smještaj Island, gdje prosječni Airbnb smještaj stoji čak 129 eura. Island slijede Švedska i Andora.

S druge strane, najjeftiniji smještaj naći ćete u Makedoniji, gdje će vas noćenje ispasti tek 30 eura, a po pristupačnosti tu su odmah i Albanija, Moldavija i Kosovo, u kojima ćete smještaj platiti tek nešto više.



U Hrvatskoj su cijene također dosta povoljne, tako da se Lijepa Naša našla u donjoj polovici cjenovnog ranga. Prosječna cijena kod nas iznosi 49 eura, pa su tako kod naših susjeda, cijene više i u Sloveniji (63 eura) ali i Crnoj Gori (54 eura). Od ostalih susjednih zemalja, jeftinije od nas su Mađarska (46 eura), Bosna i Hercegovina (38 eura) i Srbija u kojoj noćenje stoji 35 eura.

Prema očekivanjima, najviše cu cijene u skandinavskim i zapadnoeuropskim zemljama. Ipak, dobra je vijest kako neke popularne destinacije, kao što su Njemačka i Portugal, noćenje nude za 52 eura.



U slučaju da vas zanimaju cjelokupni rezultati istraživanja, potražite ih na ovom linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju