Nedaleko od Novog Sada nalazi se najveća planina u pokrajini Vojvodini, proglašena 1960. nacionalnim parkom s ciljem da se zaštiti priroda i povijesni spomenici te da se posjetiteljima pruži mogućnost odmora i rekreacije. Time se svrstava u 5 nacionalnih parkova Srbije. Nalazi se u između rijeka Dunava i Save u dužini od 80 km. Planinu stručnjaci opisuju kao zrcalo geološke prošlosti jer je zbog svoje starosti na njoj pronađen velik broj životinjskih fosila.

Udahnite prirodu u Nacionalnom parku Fruška gora

Volite li boraviti u prirodi, Fruška gora idealno je mjesto. Ona krije bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, a livade i pašnjaci, voćnjaci, vinogradi i bogatstvo šuma djeluju opuštajuće i odlična su ideja za vikend izlet. Na vrhu Fruške gore na Iriškom vencu nalazi se zgrada informativnog centra koja je dobro polazište za upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, ali i kulturnog značaja nacionalnog parka.

Svježi planinski zrak širit će se vašim tijelom i razbistriti vam misli kada budete šetali jednom od planinarskih staza. Jedna od njih poznata je i po tome što se na njoj održava Maraton Fruške gore, odnosno Fruškogorski maraton koji se organizira svake godine u travnju ili svibnju već 40 godina.

Prvi maraton bio je održan 27. i 28. svibnja 1978. Mi vam preporučujemo da stazu prođete biciklom jer će vas ona voditi kroz bajku: čarobna sela prepuna planinskih koliba. Samo slijedite oznake u obliku bijelih srca na drveću. Romantično, zar ne?

Fruška gora - 1 Fruška gora - 1 (Foto: Getty)

Samostani, izletišta i jezera

Nacionalni park prepun je samostana izgrađenih u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Najposjećeniji od njih su Vrdnik, Jazak i Petkovica. Samostan Vrdnik nalazi se na ulazu u istoimenom naselju. Bio je srušen i obnavljan nekoliko puta, a danas je u klasicističkom stilu. Jazak je samostan čiji su zidovi oslikani freskama iz 18. stoljeća, pa će ljubitelji takve umjetnosti doći na svoje. Tu se nalaze i mnogobrojna izletišta, poput Zmajevca poznatog po prekrasnom pogledu, planinarskom domu i restoranu.

Osim samostana i izletišta, nacionalni je park poznat po svojim jezerima kojih ima čak 16, a ljeti se u njima možete osvježiti.

Do Fruške gore iz Zagreba autom možete stići u 4 sata vožnje, a iz Osijeka za 2 sata. Ulaznice se plaćaju na nekoliko točaka prije Iriškog venca vikendima i koštat će vas 10-ak kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju