Finska aviokompanija Finnair započela je s vaganjem svojih putnika na aerodromu u Helsinkiju. Da, znamo da zvuči bizarno, no ova odluka postavlja pitanje hoće li u budućnosti ova kompanija možda karte naplaćivati prema težini putnika? Kako kažu iz Finnaira, odgovor na ovo pitanje je negativan, a potreba za saznavanjem težine putnika ponešto je drugačije prirode.

Bitno je dodati da je vaganje ipak na dobrovoljnoj bazi, pa ako vam je neugodno zbog kojeg kilograma viška, i dalje ćete se moći ukrcati na let.



Vaganje je uvedeno radi prikupljanja informacija i podataka koji bi trebali pridonijeti većoj sigurnosti i odrediti optimalnu potrošnju goriva na letovima. Finnair, kao uglavnom i sve druge kompanije se dosad, kad je o težini putnika, riječ služio podacima Europske agencije za zračnu sigurnost prema kojoj je prosječna težina muškaca 84,6, a žene 66,5 kilograma, ali su se odlučili na vlastito vaganje kako bi bili što precizniji.

Recimo i kako ovo nije prvi slučaj vaganja putnika koje provodi neka kompanija. Hawaiian Airlines istu je stvar radio već prošle godine na ruti između Honolulua i Pago i Pago (Američka Samoa), čime su željeli odrediti gdje koji putnik treba sjediti u zrakoplovu. Ovo je izazvalo negativne reakcije, s obzirom na to da veliki broj Samoanaca muku muči s kilogramima, pa se od prakse vaganja ubrzo odustalo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju