Jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu ponosno se uzdiže u srcu glavnog grada Francuske! No, iako ga danas Parižani ne bi dalo za ništa, nekad davno i nije bio odveć popularan…

Svaka država i svaki grad, imaju neki simbol koji vam jasno upućuje gdje se nalazite, ili slike kojeg grada gledate na televiziji ili bespućima interneta. Tako ćete recimo, Berlin odmah prepoznati po Brandenburškim vratima, London po Big Benu, centar Katalonije Barcelonu po Sagradi Familiji, a Pariz, i pritom svaka čast Louvreu, Notre Dameu i ostalim simbolima grada, po ogromnoj čeličnoj konstrukciji koja je nekad bila najviša građevina svijeta, Eiffelovom tornju.

Ipak, nije sve išlo tako glatko, jer simbol kojim se danas ponose stanovnici glavnog grada Francuske, nekad su doživljavali kao ruglo, a slavni književnik Guy de Maupassant išao je jesti u restoran u tornju s objašnjenjem kako je to jedino mjesto u gradu s kojeg ne vidi golemu čeličnu konstrukciju. No, kako to vremenom biva, toranj je postao zaštitni znak zemlje po kojem je Francuska danas najpoznatija na svijetu.

Pariz Pariz (Foto: Getty Images)

Gradnja tornja započela je 1887. godine, a završena je dvije godine poslije, za potrebe održavanja Svjetske izložbe u Parizu. Po završetku, mjerio je 324 metra, a sve do 1930. i završetka izgradnje zgrade Chrysler u New Yorku, držao je i titulu najviše građevine svijeta. Početkom gradnje, kad je inženjer Gustave Eiffel dao ideju za toranj, došlo je do velikog otpora.

Gore spomenuti Maupassant i ostali vodeći umjetnici tog vremena pisali su peticije protiv izgradnje tornja, smatrajući ga 'barbarskim' i upozorivši kako će 'hrpa čelika' nepravedno zasjeniti sve druge pariške spomenike, poput Trijumfalnih vrata, katedrale Notre Dame i Louvrea. Unatoč svemu, gradnja je srećom nastavljena i toranj je bio spreman za izložbu, ali uz dogovor da može stajati samo 20 godina.

Ubrzo se toranj pokazao vrlo korisnim i u komunikacijske svrhe, ali i za potrebe vremenske prognoze. Građani su ga sve više i više prihvaćali, pa je na kraju i grad odlučio da toranj može ostati. Gledajući iz današnje perspektive, ovo je bila sjajna odluka. Naime, Eiffelov toranj je danas najposjećenija atrakcija na svijetu u koju se ulaz naplaćuje.

Pariške katakombe - 1 Putovanja Kosti, droga i oružje: Gradovi koji leže na nevjerojatnim mrežama tunela

Brojke govore kako je u prošloj godini toranj posjetilo nešto manje od sedam milijuna ljudi. S obzirom na cijene karata koje nisu jeftine (ukoliko ste stariji od 24 godine službena stranica kaže da je cijena 17 eura s liftom do drugog kata), ostavljanje 'čelične nemani' čini se najboljim potezom koji su pariške vlasti svojevremeno napravile.

Pariz Pariz (Foto: Getty Images)

10 nepoznaztih činjenica o Eiffelovom tornju:

1. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prilikom Hitlerovog posjeta Parizu, Francuzi su prerezali kablove lifta, tako da ako je Hitler htio do vrha, morao bi stepenicama.

2. Originalno je namijenjen za Barcelonu, no projekt je odbijen i tako je toranj postao simbol Pariza.

3. Visina tornja varira 15 centimetara, ovisno o temperaturnim promjenama.

4. Ako se želite popeti do vrha tornja, morate preći preko 1665 stepenica.

5. Diljem svijeta, postavljeno je više od 30 replika tornja, a možda je i najpoznatija ona u Las Vegasu.

6. Boja potrebna za bojanje tornja teži otprilike kao 10 slonova.

Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 3 Putovanja Mali pojas: Tajno mjesto u centru Pariza za koje ne znaju ni svi Parižani

7. 1891. godine u Londonu su odlučili sagraditi toranj viši od Eiffelovog. No on se pokazao nestabilnim, nikad nije dovršen i na kraju je 1907. godine, srušen.

8. Gustave Eiffel nije poznat samo po ovom tornju. Naime, čovjek je jedan od najzaslužnijih za izgradnju Kipa slobode!

9. 300 radnika sklopilo je ukupno 18 038 komada željeza kako bi toranj bio dovršen.

10. Na tornju ima oko 20 tisuća žarulja.

Mali pojas: Tajno mjesto u centru Pariza za koje ne znaju ni svi Parižani Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 3 Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 1 Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 2 +3 Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 4