Ovogodišnje se ljetne Olimpijske igre vraćaju u Pariz nakon točno 100 godina, a Pariz će biti tek drugi grad na svijetu (prvi je London – 1908., 1948. i 2012.) koji ih je ugostio čak triput. Pariz je prvi put bio domaćin Olimpijskih igara 1900. godine kada se u njemu održala i Svjetska izložba, a onda i 1924. godine, nakon zimskih Igara u Chamonixu.

Na OI 2024. prvi će se put kao olimpijski sport (odnosno prvi put nakon Olimpijskih igara mladih 2018.) predstaviti break dance odnosno breaking, a organizatori ponosno ističu inkluzivni i zeleni karakter Igara u Parizu. Naime, ove će godine prvi put u povijesti nastupiti jednak broj ženskih i muških natjecatelja (5250 i 5250) i prvi put postoji samo jedan vizual za Olimpijske i Paraolimpijske igre, a potpisuje ga francuski ilustrator Ugo Gattoni. Zelena se pak nastojanja prije svega vide u činjenici da se u Olimpijskom selu neće paliti klime nego će se koristiti ekološkiji sustav hlađenja.

I dok se nadamo da će se ove inicijative nastaviti i sljedećih godina, i da će im se pridružiti i druge dobre novotarije, neki “detalji“ s ovogodišnjih Olimpijskih igra jednostavno su – neponovljivi. Donosimo izbor jako zgodnih stvari kojih su se Franuzi dosjetili za ovu Olimpijadu.

Eiffelov toranj 

Eiffelov toranj bit će važan dio Igara i ne samo zato što će se pod njim igrati odbojka na pijesku. Naime, baš će svaka medalja biti izlivena oko komadića željeza s Eiffelova tornja, sačuvanog nakon renovacije. Željezni šesterokut u sredini svake medalje dio je Pariza koji će svi laureati ponijeti sa sobom.

Versailles

Versailles Versailles (Foto: Shutterstock)

Pojedine ćemo sportove u Parizu gledati na neuobičajenim borilištima – poznatim pariškim kulturno-povijesnim atrakcijama. Tako će se mačevanje i taekwondo održavati u domu Luja XIV.– dvorcu Versaillesu, a u njegovim poznatim vrtovima bit će postavljen privremeni ring za preponsko i dresurno jahanje.

Seina

Seine Seine (Foto: Profimedia)

Rijeka Seine bit će domaćin plivačkog maratona i plivačkog dijela triatlona na ovogodišnjeim Olimpijskim igrama, baš kao i 1900. godine. Ovu je nostalgičnu odluku pratilo puno kontroverzi jer je do nedavno plivanje bilo zabranjeno u Seni zbog loše kvalitete vode. Ipak, organizatori tvrde da je voda sada dovoljno čista i da nije opasna za ljude.

Pariški maraton

Eiffelov toranj Eiffelov toranj (Foto: Profimedia)

Maraton će se trčati od Pariza do Versaillesa i povezat će devet gradova: Paris, Boulogne-Billancourt, Sèvres, Ville d’Avray, Versailles, Viroflay, Chaville, Meudon and Issy-les-Moulineaux. Ali prvi put u povijesti Igara istu će stazu olimpijskog maratona i to isti dan kad i olimpijci - moći trčati i građani. Nastupit će 35 tisuća trkača amatera.

Prekomorski teritorij

Teahupo’o Teahupo’o (Foto: Shutterstock)

Igre će se održavati i diljem zemlje, na primjer olimpijsko jedrenje Marseilleu, a nogometni mečevi na stadionima u Bordeauxu, Nantesu, Lyonu, Saint-Etienneu, Nici i Marseilleu. Ali nikada se u povijesti Igara natjecanje u nekom sportu nije održavalo toliko daleko koliko će se ove godine surfati daleko od Pariza – čak 15 tisuća kilometara. Surferi će tako odmjeriti snage na Tahitiju, najvećem otoku Francuske Polinezije, na plaži Teahupo’o, svjetski poznatom surferskom raju.

  7 stvari koje niste znali o Eiffelovu tornju Eiffelov toranj - 5 Eiffelov toranj - 4 Eiffelov toranj - 3 +1 Eiffelov toranj - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju