Živjeti u skladu s prirodom, smanjiti količinu smeća koju proizvodimo, uzgajati vlastitu hranu... Sve je to lakše reći nego učiniti. No, postoje zajednice koje zaista uspijevaju s održivim življenjem, a mnogima su inspiracija.

O.U.R. (Our United Resource) Ecovillage jedni su od takvih zajednica, a smješteni su u blizini jezera Shawnigan u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi. Ova zajednica formirana je 1999., iste godine kada i jedno takvo selo kod nas, Reciklirano imanje Vukomerić, o kojemu smo nedavno pisali. 

Ecovillage - 1 Ecovillage - 1 (Foto: O.U.R. Ecovillage)

Ekoselo je nastalo s vizijom da stvori model održive zajednice utemeljene u socijalnoj, ekološkoj i ekonomskoj dobrobiti pojedinaca koji tamo žive. Na proljeće 1999. 14 mladića i djevojaka kupilo je 10 hektara zemlje na kojoj su formirali svoju zajednicu.

Potom su osnovali udrugu O.U.R. Community Association kroz koju organiziraju projekte koje sami stvaraju i provode, a od njih ima koristi čitava zajednica. Pritom surađuju sa susjedima, lokalnom vlasti, firmama, obrazovnim ustanovama, pa i stranim posjetiteljima.

Na svom imanju provode obrazovne aktivnosti, bave se organskim uzgojem hrane, a grade i ekološke samoodržive kuće, kojih je trenutno 9, uz jednu "glavnu" koja se koristi i kao prenoćište.

Ciljevi su im očuvanje prirodnih karakteristika zemlje očuvanjem i regeneracijom šuma i vodenih površina; razvoj poljoprivrednog potencijala koristeći održive, tradicionalne i metode organskog uzgoja; osiguravanje različitog smještaja za različite životne stilove istovremeno čuvajući ruralni karakter zemljišta i zajednice i drugo.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju