Britanska niskotarifna aviokompanija Easyjet priprema se do 2030. godine kerozin zamijeniti – strujom. Naime, prema izračunima, tada bi nebom mogli zaploviti njihovi električni avioni! Njih planiraju prvenstveno za kraće letove do dva sata trajanja, a ono čemu se svi putnici nadaju jest i pojeftinjenje cijena letova.

Iz kompanije su poručili kako električni letovi polagano postaju realnost te da će ova inovacija avione učiniti tišima, boljima za očuvanje okoliša, ali i jeftinijima za održavanje i letenje.

Za razvoj elektromotora zadužena je američka kompanija Wright Electric, koja inače već razvija motor za avion s devet sjedala, koji bi nebom trebao letjeti iduće godine. Za veće avione još ćemo morati sačekati, već spomenutu 2030. godinu.

Iz Easyjeta su poručili kako je cilj napraviti elektromotor koji će bez problema pokretati avion kapaciteta 220 putnika do destinacija diljem Europe. „Cilj nam je da avion bez problema preleti barem 500 kilometara , što bi značilo da, gledajući trenutne rute, možete otputovati od Londona do Amsterdama“ – izjavio je Johan Lundgren, predsjednik uprave kompanije.

Kao i automobilska industrija, tako i ona avionska počinje težiti električnoj tehnologiji kako bi pridonijela održivosti, tako da vjerujemo kako ćemo za desetak godina, zrakom putovati bešumno.

7 predivnih mjesta u koja putuju ljudi s ograničenim budžetom 7 mjesta koja možete obići i na budžetu - 7 7 mjesta koja možete obići i na budžetu - 8 7 mjesta koja možete obići i na budžetu - 6 +4 7 mjesta koja možete obići i na budžetu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju