Galop zauzdanih konja u punoj opremi i jahača s kacigama na glavi te palicama u rukama zvuči kao početak bitke, ali radi se o kraljevskom sportu čiji korijeni sežu daleko u prošlost. Oni koji dobro poznaju polo kažu kako se dobrim igračem rađa, a jednako vrijedi i za konja koji na leđima nosi cijelu igru. Pravila su se mijenjala kroz povijest, a turnir kojem smo imali priliku prisustvovati u Rovinju igra se prema onima udruženja Hurlingham određenima još 1886. godine. U areni površine od sedam tisuća četvornih metara zaigralo se na pješčanom terenu plaže Porton Biondi s pogledom na stari grad, što je jedinstveno iskustvo u ovom dijelu svijeta.

"Iznimno sam sretan što će nam se ove godine u Rovinju, uz igrače 12 nacija, pridružiti i Narendra Singh iz Kraljevske obitelji Jaipur iz Indije, predsjednik meksičkog polo udruženja Guillermo Steta, svjetski poznati polo profesionalci kao i četiri žene koje se s nama natječu na ovom turniru. To pokazuje važnost događanja i ugled koji uživamo diljem svijeta“, istaknuo je Uwe Zimmermann, predsjednik organizacijskog odbora Rovinj Beach Polo Cupa na otvorenju turnira.

Parada Parada (Foto: PR)

U polo turniru na plaži sudjeluje šest međunarodnih ekipa, a umjesto četiri, svaka s po tri igrača. Igrači na konjima uz pomoć dugačkoga štapa pokušavaju malu kožnu loptu ispunjenu zrakom, odvesti do vrata protivničke ekipe.

Igra traje do 30 minuta i podijeljena je u četiri chukke. Naziv potječe od Hindi izraza chakkar - i chakra na sanskrtu, što znači 'krug' ili 'kotač'. Nakon svake chukke timovi mijenjaju strane, što se prema staroj tradiciji radi kako bi imali jednake uvjete i šansu za pobjedu zbog zasljepljujućeg sunca ili jakog vjetra.

Još je u drevnoj Perziji polo igralo plemstvo, uključujući i žene. S vremenom su ga zavoljeli Arapi, a proširio se i na Tibet, Kinu i Indiju. Prvi Europljani koji su ga zaigrali bili su Britanci koji su u Assamu radili na plantažama čaja, a ubrzo su se turniri počeli organizirati u Engleskoj. Posebna pozornost pridaje se "ponijima", koji se tako nazivaju zbog agilnosti, a ne veličine. Repovi im se pletu u pletenice kako ne bi zapinjali o štapove, ali mnogo više truda zahtijeva trening kako bi bili odvažni, neustrašivi pred drugim konjima i štapovima.

> 15 najljepših istarskih plaža

Svaki igrač po utakmici promijeni nekoliko konja – ponekad i po jednoj chukki dva. Zanimljivo je i da se od 1975. godine polo igra se isključivo desnom rukom kako bi se spriječile nezgode. Sjedite li u prvom redu, treba pratiti loptu jer se ponekad dogodi da izleti s terena.

Uz uzbudljivo natjecanje šest timova s kojima je u Rovinj stiglo 60-ak argentinskih konja posjetitelji su tri dana uživali i u brojnim drugim sadržajima: polo paradi i zabavnom programu čiji je vrhunac bio koncert britanske kraljice disco popa, Sophie Ellis Bextor. Nastupile su i Franka Batelić te Kelli-Leigh, a prvu utakmicu turnira početnim izbacivanjem lopte otvorila je zvijezda CSI: Miamija Eva LaRue.

Sophie Ellis Bextor Sophie Ellis Bextor (Foto: PR)

Guillermo Steta, Juan Clemente Marambio, Bruce i Davis Colley iz tima Adris, savladali su u finalu tim Miller rezultatom 7:4,5. Treće mjesto izborio je tim Veuve Clicquot pobijedivši Caprice-Mevisto rezultatom 8:6,5. Četvrto mjesto zauzeo je tim Bentley savladavši igrače iz tima Franc Dubbary. Uzbudljivu završnicu jedinog polo turnira na pijesku u ovom dijelu svijeta, iz prvog reda pratile su Jo i Leah Wood, bivša supruga i kćer legendarnog Rolling Stonea, Ronnija Wooda.

> Čuvari tradicije: 5 istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste

Kako to polo tradicija nalaže, birao se i najljepši šešir ili fascinator, a žiri je vrijednim poklonom sponzora Caprice nagradio šešir Stephanie Göettmann. Dodjelom satova Franck Dubarry timu Adris za itekako zasluženo prvo mjesto, ovogodišnji Rovinj Beach Polo Cup službeno je završio. Vidimo se iduće godine!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju