Jedan od naših najpoznatijih otoka već dugi niz godina nosi naziv "Otok sreće". Zašto je tome tako? Pa svatko tko je jednom posjetio Rab, osjetio je neopisivu sreću i toplinu oko srca koja se rijetko gdje osjeti.

Otok Rab smjestio se u Kvarnerskom zaljevu, a od kopna dijeli ga samo Velebitski kanal. Čak 22 kilometra dužine i 11 kilometara širine dom je raznovrsnom bilju, od mirisnog grmlja na krškim obroncima do bujnih borovih šuma u kojima obitavaju zečevi, fazani i mnoge ptice grabljivice. Uz naziv Otok sreće, zbog bujne vegetacije, prati ga i naziv "Smaragdni otok".

Za razliku od nekih drugih otoka, Rab je stoljećima naseljen, a prvi su ga naselili Iliri davne 350. godine prije Krista. Tijekom Rimskog carstva Rab je postao važno središte na istočnoj obali Jadrana, a krasio ga je naziv Felix Arba, zeleni otok. Dao je nekoliko poznatih i povijesno važnih ličnosti, a osoba koja se posebno ističe je sv. Marin, koji je s otoka otišao na Apeninski poluotok i ondje u 4. stoljeću osnovao Republiku San Marinu. 

Svakog ljeta na ulicama mnogih gradova otoka odvijaju se brojna događanja, od koncerata poznatih domaćih i stranih glazbenika do umjetničkih ateljea i izložbi na otvorenom. Iako je ljeto doba kada je otok najživlji, nikako ga ne smijete zapostaviti tijekom zime, kada se organiziraju brojne manifestacije i događanja. Tako će biti i posljednjeg tjedna u 2016. godini.

Sve počinje 28. prosinca, kada na otočku pozornicu stupaju Marijan Ban & Diktatori. Nakon nezaboravnog koncerta u petak, 30. prosinca, u parku Dora organizira se Božićno druženje uz žive jaslice udruge Tunera. Zadnji dan 2016. godine rezerviran je za cjelodnevno druženje i zabavu do kasno u noć. Prigodni program počinje na trgu Muncipium Arba u 10 sati, kada će folklorno društvo Rapski tanac i limena glazba DVD-a Rab održati svoj program uz tradicionalnu gastronomsku ponudu. U podne, organizira se doček za najmlađe pod nazivom Tisuću najljepših želja. A kad padne mrak počinje prava otočna fešta. Zabavni program vodit će grupna Znak, a posljednji sati 2016. godine i prvi 2017., rezervirani su za nastup popularne Jelene Rozge,koja će održati koncert za sve žitelje otoka i njihove goste.

Iako je Rab prvenstveno otok na kojem se živi, on se posljednjih nekoliko desetaka godina razvio u pravu turističku destinaciju s koje svi posjetitelji odlaze sretni i zadovoljni. Mala otočna mjesta postala su iznimno popularna među posjetiteljima koji ondje mogu doživjeti kako izgleda život na otoku, ali i upoznati se s bogatim i živopisnim nasljeđem otočana. Mnoga od tih mjesta skrivaju šarmantne obiteljske apartmane u kojima možete pronaći svoj smještaj. A gdje odsjesti ako Rab odaberete za posljednju destinaciju ove godine možete saznati ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju