Na istoku Srbije, na granici s Rumunjskom prostire se čarobni nacionalni park površine 63 680 hektara čiji je osnovni prirodni fenomen Đerdapska klisura, jedan od najdužih i najvećih klanaca u Europi kroz koji protječe rijeka Dunav. Smatran vratima između dvije kulturno i ekonomski različite regije – donje i srednje dunavske, zanimljiva je destinacija za avanturiste, ali i za obitelji.

Đerdap - 2 Đerdap - 2 (Foto: Profimedia.hr)

Arheološko nalazište

Unutar Nacionalnog parka Đerdap nalazi se arheološko nalazište. Najpoznatije arheološko nalazište u cijeloj Srbiji Lepenski Vir otkriveno je 1965. godine i nalazi se na desnoj obali Dunava, 15 kilometara udaljeno od sela Donji Milanovci. Toliko je impresivno da je cijela pretpovijesna kultura nazvana po njemu. Podaci su zaista fascinantni. Naime, na tom lokalitetu postojala su sela već između 5 i 6 tisuća godina prije Krista. Neprepoznatljiviji artefakti su kameni oltari i skulpture koje predstavljaju božanstva.

Đerdap - 5 Đerdap - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Spomenik kulture Golubac

S obzirom na život od davnih vremena, ovdje je moguće naći i impresivne tvrđave. Jedna od najimpresivnijih koju park krije jest srednjovjekovna tvrđava Golubački Grad ili Golubac. Riječ je o spomeniku kulture od izuzetnog značaja u Srbiji. Smještena na visokim liticama i na samom ulazu u Đerdapsku klisuru pravi je prizor za razglednicu. Ovaj dio klanca poznat je i pod nazivom Željezna vrata. Osim što se nalazi na liticama, ponosi se i lepezastim rasporedom gradnje te se sastoji od tri dijela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada s citadelom. Golubački Grad možete posjetiti svaki dan od 10 do 16 sati i ljeti od 9 do 19:30.

Đerdap - 4 Đerdap - 4 (Foto: Profimedia.hr)

Kako doći i gdje odsjesti?

Ovaj je prekrasni park od Beograda udaljen 182 km, a od Niša 185. U blizini parka možete odsjesti u hotelima, brojnim privatnim smještajima, hostelu ili autokampu. Smjestite li se u Hotelu Aquastar Danube, bit ćete udaljeni od plaže tek minutu hoda. Olovku u ruke i zabilježite Nacionalni park Đerdap na popis atrakcija koje morate posjetiti kada se nađete u Srbiji.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju