Darien Gap
je močvarno-šumski međuprostor usred Panameričkog autoputa u Srednjoj Americi koji se prostire na 11.892 četvornih kilometara.

Točnije riječ je o 100 do 160 kilometara dugom potezu između panamske provincije Darien i sjevernog dijela kolumbijskog departmana Choco kojeg nazivaju jednom od najopasnijih džungli na svijetu.

Ovdje vladaju teški uvjeti života. Vlažnost zraka iznosi gotovo 100 posto što otežava disanje i kretanje, pitke vode gotovo da nema, a zalihe hrane su ograničene. Prostor je ispresijecan neprobojnim močvarama, zaraslim i neoznačenim putovima te teško prolaznim brdima i planinama.

Darien Gap vrvi i velikim mačkama, otrovnim zmijama poput zloglasnih jamničarki, krokodilima, komarcima koji prenose malariju i žutu groznicu te drugim opasnim životinjama. Gotovo je nenaseljen, pa ako vam se nešto dogodi male su šanse da ćete naići na pomoć.
Zbog izazovnog terena gradnja cesta na ovom području bila bi vrlo skupa. Iako lokalne vlasti pokušavaju održavati red i mir u Darien Gapu, ono je idealni prolaz za krijumčarenje droga između Kolumbije i Paname. Uz to šanse za otmicu, silovanje ili ubojstva vrlo su velike na ovom prostoru.

Ne čudi stoga što je Darien Gap jedan od najrjeđe posjećenih prostora na Zemlji, niti što ono privlači tek najodvažnije avanturiste poput Eda Stafforda.

Stručnjak za preživljavanje u divljini u svojem popularnom serijalu Ed Stafford: Prepušten smrti koje se prikazuje na Discovery Chanelu, odlučuje se na desetodnevnu šetnju po Darien Gapu bez karte, kompasa ili drugog alata.

Oslanjajući se na vlastite instinkte i znanje Ed se borio s opasnostima na svakom kutu, a povrh svega i sa žeđu jer je posjetio opasnu džunglu u jednoj od najsuših sezona koja je zadesila provinciju Darien.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju