Ekipa ekologa u akciji ''Očistimo Hrvatsku od olupina'' neumorno vadi olupine starih automobila i sličan glomazni otpad diljem Hrvatske. Fotograf i zaljubljenik u prirodu Romeo Ibrišević već 15 godina obilazi prirodne ljepote Hrvatske, u njima pronalazi odbačeni otpad i organizira izvlačenje.

U ekološkim pothvatima Romeu pomažu brojne osobe iz javnog života, a jedan je od njegovih istomišljenika slikar Milan Komljenović, kojem je priroda vječna inspiracija, kako za slikanje, tako i trčanje.

„Bavim se onim za čim sam oduvijek čeznuo. Kako volim prirodu, koja je i najčešće na mojim slikama, tako sam spojio i svoje planinsko trčanje, gdje pronalazim motive za slike“, kaže Milan.

Milan Komljenović sedmu sezonu nastupa u Treking ligi, izazovnom planinskom trčanju po svim mogućim i nemogućim terenima.

„Prošlu godinu završio sam kao četvrti u ukupnom poretku u najtežoj kategoriji. S 59 utrka četvrti sam u povijesti ove lige po broju utrka. Istrčao sam i dva maratona, u Zagrebu i Beču, te nekoliko duljih planinskih utrka.

Očistimo Hrvatsku od olupina - 5 Očistimo Hrvatsku od olupina - 5 (Foto: Romeo Ibrišević)

Mnoge su utrke jako teške i opasne, primjerice posljednja na kojoj sam bio u Metajni na Pagu, na terenu koji organizator reklamira kao površina Marsa. Ali sve su na kraju lijepe jer sam preko utrka upoznao brojne prijatelje i poznanike“, kaže slikar.

Milan Komljenović trenira šest puta tjedno, najčešće trči po šumama u okolici Samobora, gdje često nailazi na otpad.

„Otpada je zasigurno previše, iako su automobilske olupine u velikom broju izvučene iz prirode, puno je tu raznovrsnog otpada, koji se uvijek iznova pojavljuje na najnevjerojatnijim lokacijama. Nažalost, izgleda da neki ljudi uživaju u tome. Nadam se da će se svijest o važnosti čistog okoliša postepeno razvijati kod mladih generacija“, kaže Milan.

Romea Ibriševića upoznao je već na samim počecima akcije "Očistimo prirodu od olupina". Slao mu je fotografije "lešina" koje je nalazio po Samoborskom gorju i Žumberku, a onda bi Romeo ostalo rješavao sa svojom ekipom.

„Neki me prozivaju da nikad na utrke ne idem sa svojim autom, pa sam za utrke počeo oslikavati svoje limuzine, kojima onda navodno idem na njih“, kaže Milan u svojem, karakterističnom tonu zahvaljujući kojem je stječe pratitelje na svojoj Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju