Vrući burek i čaša jogurta u Sarajevu je merak, čista sreća i zadovoljstvo. Umjetnost razvlačenja tankog tijesta, odnosno jufki, preko stolova, ali i cijelih prostorija vještina je koja se prenosi generacijama. Dobar omjer mesa i začina ili povrća, krumpira, kao i način na koji se peku te divotice razlikuju buregdžinicu od buregdžinice.

Na koju ćete se odlučiti, stvar je i ukusa. Zapečeno ili sočno tijesto, blagi ili pikantni nadjev te njegova količina, sve su to faktori za odabir favorita u gradu. Među onima koje navodimo u nastavku hvale se i druge, poput Bosne na Baščaršiji, Dervoz, Bećiri, MM….

Nagib 

Bliže Baščaršiji nego Ilidži, a opet dalje od kulturnog centra Sarajeva nalazi se buregdžinica Nagib. U Ulici Envera Šehovića na Dolac Malti sve miriše na sočne pite i bureke još od 1978. godine. Meko, a hrskavo tijesto – odnosno jufka koja pucketa pod zubima da bi se rastopila u ustima zajedno sa sočnim nadjevom koji se dugo pamti iskustvo je koje valja iskusiti.

ASDŽ

U srcu Baščaršije aščinica ASDŽ od početka devedesetih godina okuplja goste gladne tradicionalne kuhinje. U međuvremenu se aščinica preselila u susjedstvo, a ostala je buregdžinica čija se kvaliteta može namirisati s ulice. Jedan od dokaza kvalitete neprestane su gužve, kao i sila pozitivnih komentara. Osim bureka ispod sača, ondje se dolazi na zeljanice, sirnice, krumpiruše, tikvenice i maslenice, a najbolje pašu uz čašu jogurta.

Sač

Kao što joj i ime kaže, buregdžinica u Malom bravadžiluku nudi pite ispod sača, glavnog i odgovornog za sočni burek. Tijesto (jufka) koje se natapa mesnim sokovima potanuto parama ispod poklopca i još vruće stiže na malu terasu doživljaj je na koji su se navukli mnogi posjetitelji Sača. I to ne samo kad su gladni! U Saču se mirne duše jede i nakon ručka, umjesto deserta.

 

 

A post shared by citydeal.ba (@citydeal.ba) on

 Oklagija 

Mlada, ali ništa manje vrijedna buregdžinica Oklagija nije toliko paprena i pikantna kao njezine "komšinice". Blaži okus dobiva se štedljivijom uporabom začina i luka, a to se osobito sviđa onima kojima previše intenzivnih okusa zadaje žgaravicu. Oklagiju možete pronaći na adresi Bravadžiluk 17a.

Forino

Buregdžinica Forino u Titovoj ulici, blizu šoping-centra BBI gotovo je uvijek puna gostiju koji dolaze na zvrkasti učkur burek te druge klasike. Obožavatelji hvale njihove pite jer nisu previše masne, a kad ih jednom kušate, poželjet ćete se vratiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju