Osjećate li pospanost, manjak energije i elana bez obzira na sunčane dane idealne za uživanje u prirodi ili na terasi, vrlo je vjerojatno da vas pogađa proljetni umor. Tom sindromu u prilog ne ide ni promjena sata, koja izbacuje iz ravnoteže bioritam na koji smo naviknuli.

Kako bismo se vratili u akciju, nutricionisti savjetuju da zimsku hranu koja obiluje mastima zamijenimo laganijom te šećer, bijelo brašno i nezdrave masnoće svedemo na minimum. Hrana koja sadrži željezo, vitamine skupine C i B te magnezij i jod češće bi se trebale naći na tanjuru.

Vitamin B1 ili tijamin neophodan je za proizvodnju energije, živčani sustav, mišiće i srce. Pospješuje rast i jača mentalne sposobnosti, a karakteristični simptomi manjka su depresija, razdražljivost, kao i slabije pamćenje. Dobar su izvor integralne žitne pahuljice, pivski kvasac, krumpir, orašasto povrće, mahunarke i mlijeko.

Vitamin B2 nužan je za energiju i obnovu tkiva, kao i djelovanje vitamina B6 i niacina. Suhe i ispucale usne, osjećaj utrnulosti i nadraženost očiju mogu ukazivati na manjak. Zalihe nadoknadite sirom, jajima, bademima i bundevinim sjemenkama.

I manjak niacina (vitamina B kompleksa) može izazvati umor, mrzovolju i suhu kožu iako je njegovo pomanjkanje rijetka pojava. Nužan je za zdravu probavu i cirkulaciju, kao i lijepu kožu. Nalazi se u mahunarkama i krumpiru, kikirikiju, mlijeku, siru, grašku, gljivama, zelenom lisnatom povrću, smokvama i suhim šljivama.

Salata od divlje riže, povrća i tune Salata od divlje riže, povrća i tune (Foto: Getty)

B6 (piridoksin) potreban je za razgradnju bjelančevina i masti, tvorbu crvenih krvnih stanica i dobar imunitet. Ako ga nema dovoljno, raste rizik od anemije, dermatitisa i depresije. Jaja, integralni kruh, orašasto voće, banane i povrće iz porodice krstašica, kao što su brokula, cvjetača i kupus, dobar su izvor B6.

B12, koji se naziva i cijanokobalamin, odgovoran je za tvorbu crvenih krvnih stanica, održavanje zdravog živčanog sustava i energiju, a manjak izaziva umor, anemiju i infekcije. Nahranite se tim vitaminom birajući mlijeko, jaja, sir, žitne pahuljice i ekstrakt kvasca.

Povrće Hrana i piće 12 namirnica s najviše pesticida: Kralj povrća pri vrhu ljestvice najštetnijih

Vitamin C neophodan je za apsorpciju željeza, zdravu kožu, zube i kosti. Djeluje kao antioksidans koji jača imunitet i brani od umora i lošeg sna. Ima ga u agrumima, dinji, jagodama, rajčicama, brokuli, paprici i zelenom povrću.

Pomanjkanje željeza izaziva anemiju, umor i infekcije, a taj je mineral neophodan za zdravu krv i mišiće. Žumanjak, zeleno lisnato povrće, suhe marelice i šljive, mahunarke, cjelovite žitarice i tofu preporučuju se onima s manjkom željeza.

Pečena jaja Pečena jaja (Foto: Stockfood)

Magnezij je neophodan za zdrave mišiće, kosti, živce i zube, a manjak vodi do letargije, slabih kostiju i mišića. Izvor su tog minerala orašasto voće, sjemenke, mahunarke, tofu, suhe smokve te zeleno lisnato povrće.

Joda najviše ima u morskim algama i jodiranoj soli, a pospješuje proizvodnju hormona štitnjače. Pomanjkanje izaziva gušavost, usporen metabolizam i apatiju.

Ljekoviti napitak Hrana i piće Ljekoviti napitak za manje od 10 kuna: Prijatelj ravnog trbuha i zdrave jetre

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju