U skoroj budućnosti, više pri ukrcaju u zrakoplov nećemo trebati kartu. No, nije samo karta ono što nam više neće biti potrebno, već će pokazivanje osobne iskaznice ili putovnice također postati suvišno. Jednostavno, moderni uređaji prepoznat će vaše lice i potvrditi identitet, tako da vam dokumenti više neće biti potrebni!

„Velikim se koracima primičemo danu kad će otisci prstiju, slika irisa ili lica biti jedini potrebni „dokument“ za obavljanje određene transakcije“ – poručili su iz tvrtke Delta Air Lines koja u suradnji s Jetblue Airways testira potpuno novi način ukrcaja, bez karte i osobne. Naime, boarding pass bi trebao zamijeniti otisak prsta ili tehnologija prepoznavanja lica, a time bi se značajno ubrzao i sam ukrcaj na zrakoplov.



Delta je s testiranjem već započela, a odvija se u zračnoj luci Ronald Reagan u Washingtonu, dok će Jetblue testiranje započeti kasnije ovog mjeseca.

Sam proces kontrole na ovaj način vrlo je jednostavan. Umjesto čekanja na ukrcaj, putnici se fotografiraju, fotografija se automatski šalje carinskoj graničnoj zaštiti te se provjerava jesu li putovnica, viza (ako je potrebna) i ostale stvari za putovanje u redu. Nakon što se sve provjeri, putnici dobivaju obavijest na ekranu i mogu se odmah ukrcati.

Naravno, kao i uvijek, i ovdje postoje argumenti za i protiv. Zagovornici ove ideje tumače da će se na ovaj način stvari još više automatizirati i ubrzati, dok protivnicima ideje nikako nije drago svoje osobne podatke davati na ovaj način.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju