Na jugozapadu zemlje Galskih pijetlova, u regiji Akvitaniji (departman Gironde), smjestio se grad koji je nadaleko poznat po svojim vinima. Grad u kojem brodogradnja nije uspjela ostaviti veći trag.

Dio grada Le Port de La Lune u potpunosti obnovljen, a od 2007. se nalazi i na popisu Svjetske baštine Grad u kojem prema zadnjim podacima 20 tisuća ljudi radi u aeronautičkom sektoru, i naposljetku, grad u kojem će Vatreni slaviti protiv aktualnog europskog prvaka, Španjolske.

U Bordeauxu živi tek nešto manje od 250 tisuća stanovnika (u metropolitanskom dijelu ta brojka se penje na 750 tisuća) nosi nadimak 'biser Akvitanije', ali i 'uspavana ljepotica' jer je grad donedavno bio zapušten.

No, to više nikako nije slučaj, jer je dio grada Le Port de La Lune u potpunosti obnovljen, a od 2007. se nalazi i na popisu Svjetske baštine.

Zapravo, grad odiše poviješću, u prilog čemu govori činjenica da se ovdje nalazi najveći broj zaštićenih starih zgrada i građevina, više nego u bilo kojem drugom francuskom gradu isključujući Pariz.Kako doći ovdje? Zemljom ili zrakom?
Provjerom Skyscannera, pronašli smo da za Bordeaux postoje čak dvije direktne avionske linije iz Lijepe naše, jedna iz Splita, druga iz Dubrovnika. No, cijena je oko dva 'Starčevića' po glavi, pa je možda ipak bolje rješenje let Ryanairom do Pariza ili Marseillea.

Naime, iz oba grada do bisera Akvitanije imate oko 600 kilometara (iz Pariza malo manje, iz Marseillea malo više). Iz oba grada do Bordeauxa će vas prebaciti vlak, no iz Pariza su linije češće i brže, tako da ipak, čini nam se da je najbolja solucija doći avion do grada svjetlosti, pa od tamo hvatati vlak. Naravno,avanturisti uvijek mogu sjesti u kola i odvoziti tih pišljivih 1614 kilometara.

Smještaj
Ovdje je teško naći jeftin smještaj, osim ako ne želite biti 10 do 15 kilometara van grada, pa ćete platiti za jedno noćenje u dvokrevetnoj sobi od 60 do 80 eura. Ako želite biti u gradu, budite spremni na cijene više od 100 eura, ipak je sad vrijeme Europskog prvenstva. Naravno, uvijek imate na raspolaganju i airbnb, ali ni tu

Što bi se tu moglo razgledati?
1. Kao što smo već spomenuli, 'Le port de la Lune', ili na naški, 'Mjesečeva luka' nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

2. Kroz grad protječe i rijeka Garonne, a nju premošćuje 486 metara dugačak most Pont de Pierre. S njega je pogled sjajan, i može ga se preći pješice.3. Za sve koji su ljubitelji antičkih ostataka, preporučamo neka posjete Palais Gallien, ostatke rimskog amfiteatra koji datiraju još iz trećeg stoljeća. Za sve ostale, tu je, vino!

In vino veritas (U vinu je istina)
Ako se gdje vino posebno cijeni, onda je to Bordeaux. Grad je svjetska prijestolnica vina, a u njemu se održava i najvažniji svjetski vinski sajam, 'Vinexpo'. Tradicije proizvodnje seže još u osmo stoljeće, a danas se u okolici grada nalazi 116 tisuća hektara vinograda i oko 14 tisuća proizvođača vina.

Godišnje se proizvede nevjerojatnih 960 milijuna boca vina, od onih najskupljih i luksuznih, pa do onih za svačiji džep. Proizvode se crna i bijela vina, s tim da se crna najčešće nazivaju prema gradu. Najpopularnija crna su od sorti Merlot, Cabernet – Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, dok su najpoznatija bijela Sauvignon blanc, Semillon i Muscadelle. Naravno. Nećete ostati prikraćeni ni za desertna, od kojih valja izdvojiti Chateau d'Yquem.

Naravno, vinograde možete razgledati kroz mnogobrojne ture koje se nude, a možete i sami otići i probati neko fino bordoško vino. Jer otići u Bordeaux na Euro 2016. i ne probati vino, je jednako kao otići u Rim i ne vidjeti papu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju